Χωρίσατε αλλά έρχεται κάθε βράδυ στα όνειρά σου… Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Εδώ και ένα μήνα βλέπω κάποιον συνέχεια στον ύπνο  μου… Με αυτόν τον άνθρωπο είχαμε σχέση 1 χρόνο.  Μετά χωρίσαμε, άλλα ποτέ δεν πάψαμε να βλεπόμαστε. Τους τελευταίους τρεις  μήνες απομακρύνθηκα εγώ από κοντά του και μάλιστα του έκοψα και την καλημέρα… Γιατί τον βλέπω συνέχεια στον ύπνο μου;

Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

το γεγονός ότι βλέπετε στον ύπνο σας τον συγκεκριμένο άνδρα με μεγάλη συχνότητα σαφώς και δεν είναι τυχαίο. Τα όνειρα  είναι παραστάσεις εικόνων από τη μέρα μας που ταξινομούνται στον ύπνο μας και δεν έχουν κάποια προβλεπτική ικανότητα αν στηριχθούμε σε επιστημονικά στοιχεία.

Τα όνειρα ενδεχομένως να εκφράζουν τις σκέψεις της προηγούμενης ημέρας, τις αγωνίες μας, τις επιθυμίες μας, τις επιδιώξεις μας και πολλές φορές έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, του βαθύτερου ύπνου, ανατρέχουμε σε βαθύτερα στρώματα της μνήμης και εκεί ανασύρονται εικόνες και εμπειρίες από την μακρόχρονη μνήμη. Σε συνδυασμό με τις εικόνες της βραχύχρονης μνήμης (του πρόσφατου παρελθόντος) επεξεργαζόμαστε τις σχετικές πληροφορίες μ’ αυτό το θέμα και κάνουμε τη σύνδεση.

Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα υποστηρίζουν πως βρίσκουν και λύσεις σε προβλήματά τους με αυτόν τον τρόπο. Φυσικά, δεν είναι προφητικό το όνειρο που τους δίνει τη λύση, αλλά αυτή η επεξεργασία που κάνει ο εγκέφαλος συνδέοντας παρελθοντικές εμπειρίες με τωρινές για ένα θέμα που τους απασχολεί. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γι’ αυτό που σας συμβαίνει.

Προσπαθήστε να μην κάνετε αποφυγή των σκέψεων που αφορούν εκείνον κατά τις ώρες που είστε ξύπνια γιατί αυτές φουντώνουν και επιστρέφουν πιο δυνατές, και πολύ πιθανό οι καταπιεσμένες αυτές σκέψεις να αναδύονται στον ύπνο σας, όπου χαλαρώνετε και δεν έχετε πια τον έλεγχο της σκέψης σας.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Σχετικά άρθρα