Δυσκοιλιότητα: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσεις

Στην πλειοψηφία των γυναικών έχει συμβεί να περάσουν μια φάση… δυσκοιλιότητας ή στην χειρότερη περίπτωση η δυσκοιλιότητα είναι μια μόνιμη κατάσταση για εκείνες. Παρακάτω θα δούμε κάποιες βασικές αιτίες στις οποίες οφείλεται η δυσκοιλιότητα, αλλά και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Είσαι σε διακοπές

Πολλές είναι οι γυναίκες που, όταν φεύγουν για διακοπές, βιώνουν τη δυσάρεστη κατάσταση της δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία στην περίπτωση αυτή είναι η αλλαγή περιβάλλοντος, που μπορεί να επηρεάσει ψυχολογικά τη γυναίκα και κατ’ επέκταση το πεπτικό της σύστημα.

Δεν πίνεις νερό

Το θέμα της ενυδάτωσης είναι πολύ σημαντικό, αν και δεν του δίνεις τη βαρύτητα που πρέπει. Κι αυτό, γιατί η μη επαρκής ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εντέρου, κάνοντάς σε δυσκοίλια. Ειδικά σε περίπτωση που η δίαιτά σου περιέχει αυξημένες φυτικές ίνες, τότε πρέπει να πίνεις αρκετό νερό.

Έχεις πολύ άγχος

Και το έντονο στρες ή το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη λειτουργία του εντέρου σου, προκαλώντας σου δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς το νευρικό σου σύστημα είναι αυτό που ελέγχει τη λειτουργία του εντέρου σου. Οπότε, εάν κάτι δεν πάει καλά με τα νεύρα σου, έχεις θέμα και με τις επισκέψεις σου στην τουαλέτα.

Είσαι έγκυος

Κι όμως… Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ βασική αιτία για δυσκοιλιότητα. Οι αυξομειώσεις στις ορμόνες επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό θα είναι να παρακολουθήσεις τι είναι αυτό που σε «μπλοκάρει», σε επίπεδο τροφών και αν μπορείς να το αποφύγεις.

Πρόβλημα με τον θυρεοειδή

Στην περίπτωση που έχεις θέμα με τον θυρεοειδή σου και τη λειτουργία του, τότε είναι πολύ πιθανό να επηρεαστείς και στο θέμα της λειτουργίας του εντέρου σου και να εμφανίσεις δυσκοιλιότητα. Καλό θα είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου, για να ρυθμίσεις το θέμα του θυρεοειδούς και να μπορέσεις, επιτέλους, να ανακουφιστείς.

Σταμάτησες τη γυμναστική

Εάν το σώμα σου έχει συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο άσκησης σε τακτά χρονικά διαστήματα και το διακόψεις απότομα, τότε είναι πολύ πιθανό να σε «πλήξει» η δυσκοιλιότητα. Είναι, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η αντίδραση του οργανισμού στην απότομη αλλαγή που υφίσταται. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες συστήνουν το περπάτημα και την ήπια άσκηση για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Πώς θα τη νικήσεις

Υγιεινή διατροφή, πολύ νερό και καθημερινή άσκηση είναι οι βασικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, φρόντισε καθημερινά να λαμβάνεις 25 γραμμάρια σε φυτικές ίνες, τις οποίες μπορείς να βρεις στα δημητριακά, τα μήλα, τα φασόλια και το μπρόκολο.

Εάν, πάντως, δεις ότι το πρόβλημα παραμένει, επισκέψου τον γιατρό σου, ώστε να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει τη χρόνια δυσκοιλιότητα;

Νίκησε τη δυσκοιλιότητα με 5 απλές κινήσεις!

Δυσκοιλιότητα: Τι ΔΕΝ πρέπει να φας

 

Σχετικά άρθρα