Παιδί και διατροφή: Χρήσιμα tips για το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι είναι για όλα τα παιδιά ένα ατελείωτο παιχνίδι. Χωρίς σχολείο, υποχρεώσεις και άγχος, οι ώρες του καλοκαιριού κυλούν πιο αργά. Ο ελεύθερος χρόνος γεμίζει με ήλιο, αλμύρα, χαμόγελα και πολλά παγωτά.

Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού κάθε εποχή και αυτή δεν πρέπει να πηγαίνει ποτέ διακοπές.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες και αυτό συνεπάγεται διαφορετικές θερμιδικές  απαιτήσεις.

Κάθε πρωί, καλό πρωινό

Το πρωινό αποτελεί το πιο βασικό γεύμα της ημέρας και το καλοκαίρι.  Παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να ξεκινήσει σωστά τη λειτουργία του. Είναι πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως: ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, βιταμίνες Α, D,Ε,Κ.

Χυμός από φρέσκα φρούτα, γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή μπισκότα δημητριακών  και ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί ή κάποιο φρούτο είναι το ιδανικό ξεκίνημα για μια «σκληρή» μέρα με απαιτήσεις  στο παιχνίδι!

Ενυδάτωση

Όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει παρατηρείται μεγαλύτερη εφίδρωση που μπορεί να προκαλέσει έντονη αφυδάτωση. Η απώλεια υγρών έχει ως συνέπεια την απώλεια βασικών ηλεκτρολυτών, όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο, μαγνήσιο αλλά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος και ψευδάργυρος. Όταν τα παιδιά βρίσκονται στη θάλασσα έχουν ανάγκη από αυξημένη πρόσληψη υγρών ( νερό, φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη, φρούτα, σαλάτες).

Η πρόσληψη  του νερού και των φρούτων θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 20 – 25 λεπτά. Ακόμα, τα αναψυκτικά, καθώς περιέχουν ζάχαρη και προκαλούν έντονη διούρηση, πρέπει να απουσιάζουν από το καλοκαιρινό διαιτολόγιο ή να περιοριστούν σημαντικά.

 Ώρες γευμάτων

Οι ώρες των γευμάτων είναι πολλοί σημαντικές καθώς πρέπει να συνδυάζονται σωστά και με τι ώρες που το παιδί κολυμπά. Αν το μπάνιο του παιδιού γίνεται πολύ νωρίς το πρωί τότε θα πρέπει να δίνετε πρωινό σε μικρή ποσότητα και τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν.

Μισό ποτήρι γάλα με ελάχιστα δημητριακά, κάποιο φρούτο ή ένα μικρό μπισκότο, 1 μικρή φέτα ψωμί με λίγο τυρί ή μέλι καθώς και σπιτική μαρμελάδα. Ένα πλούσιο γεύμα θα πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 3,5-4 ώρες και να περιλαμβάνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Tips Διατροφής

Αποφύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές και τα τηγανιτά καθότι με την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος επιβαρύνεται πολύ το πεπτικό σύστημα και επιβραδύνεται ή κένωση του στομάχου.

Περιορίστε τις φυτικές ίνες πριν το κολύμπι. Και ο λόγος είναι ότι καθυστερούν την πέψη της τροφής και την κένωση του στομάχου. Καλό είναι να λαμβάνονται στο γεύμα αμέσως μετά το μπάνιο.

Προσέξτε στη παραλία τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα όπως κρουασάν, τυριά, σοκολάτες, μπισκότα με γέμιση.

Αντικαταστήστε ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, συσκευασμένους χυμούς, σοκολάτα ρόφημα και milkshake, τα οποία προκαλούν έντονη διούρηση και αφυδάτωση, με σπιτικά smoothies και λεμονάδες χωρίς ζάχαρη.

Ακόμα περισσότερα tips καθώς και το καλοκαιρινό διαιτολόγιο του παιδιού σας, σχεδιασμένο από τη Δρ Άννα Παπαγεωργίου, στο προσεχές διαδραστικό εργαστήρι της Ευρωστίας: http://www.evrostia-health.gr/2018/06/18/paidiko-diadrastiko-ergastiri-stin-evrostia/

Σχετικά άρθρα