Το κυνήγι της ευτυχίας: Σε ποιο ψέμα πρέπει να κλείσεις τ’ αυτιά σου;

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι κάποια βιβλία αυτοβοήθειας, αντίστοιχα blog αλλά και “εμπνευσμένοι” ομιλητές, δεν διαστάζουν να δίνουν στους ανθρώπους μεγάλες αλλά και μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. “Απαλλαγείτε από τον φόβο και νιώστε έτοιμοι να πετάξετε σαν αετοί” ή “Αντιστρέψτε τη φυσική διαδικασία της γήρανσης και θα μπορέσετε να προσελκύσετε δεκάδες σέξι εραστές”. Το πιο τραγικό που είχα διαβάσει ποτέ σε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας ήταν: “Ο καθένας μπορεί να γίνει ευτυχισμένος, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες της ζωή του”.

Αυτός είναι ίσως ο πιο επιζήμιος μύθος από όλους όσους κυκλοφορούν εκεί έξω. Η ιδέα ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει μία ζωή μες την ευτυχία, ανεξάρτητα από το πόσο επώδυνες είναι οι συνθήκες που βιώνει σε μία δεδομένη στιγμή της ζωής του. Χρειάζεται μόνο να επιλέξει την ευτυχία, να υιοθετήσει μία θετικότερη στάση για τη ζωή και να αποκτήσει ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων…

Φυσικά, ο καθένας από εμάς μπορεί επιλέξει ένα μονοπάτι που θα τον βοηθήσει να βιώσει λιγότερο φόβο και περισσότερη ηρεμία, αγάπη και ειρήνη. Υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε πιο ολοκληρωμένοι και συγκεντρωμένοι στο στόχο μας. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψουμε εντελώς τα κακά πράγματα από τη ζωή μας. Από την άλλη, βέβαια, είναι εφικτό να σταματήσουμε να εστιάζουμε ασταμάτητα στο πώς ήταν τα πράγματα ή στο πώς θα θέλαμε να είναι και να νιώσουμε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που ήδη έχουμε, ενώ δεν θα πρέπει σταματήσουμε να δουλεύουμε για να αναδείξουμε τα καλύτερα και πιο γενναία κομμάτια του εαυτού μας.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι αλαζονικό και βαθιά ανέντιμο να πούμε στους ανθρώπους ότι μπορούν να μεταμορφώσουν την πραγματικότητα τους και να βρουν την απόλυτη χαρά, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες είναι οι υπάρχουσες περιστάσεις. Ένα τέτοιο ψέμα μπορεί να έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: την σιωπή και την ντροπή για τον ειλικρινή και δικαιολογημένο πόνο που μπορεί να νιώθει ένας άνρθωπος.

Αργά ή γρήγορα το σύμπαν θα στείλει στον καθένα μας μια δοκιμασία, η οποία θα μας δώσει ένα μεγάλο μάθημα μέσα από τα επώδυνα συναισθήματα που προσπαθούμε με κάθε τρόπο  να αποφύγουμε. Όπως εξηγεί στο βιβλίο της “The Dance of Fear” η Δρ. Harriet Lerner, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό να αρνηθούμε ότι ο φόβος και ο πόνος καθορίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη όσο ακριβώς η ευτυχία και η χαρά. Μην δείξετε εμπιστοσύνη στον οποιοδήποτε υποστηρίζει το αντίθετο.

Με πληροφορίες από το Psychology Today

Σχετικά άρθρα