Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος

Γήρανση είναι το άθροισμα των κυτταρικών αλλοιώσεων που οδηγούν σε φθίνουσα λειτουργία του οργανισμού.

Γράφει η ΠηνελόπηΤυμπανίδου, Δερματολόγος

Οι κυτταρικές θεωρίες γήρανσης επικεντρώνονται στις εκφυλιστικές αλλαγές που γίνονται σε κάθε κύτταρο και κυρίως στη δράση των ελευθέρων ριζών.

Τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Η συγκέντρωση και η δράση των αντιοξειδωτικών προστατευουν απο τις ελευθερες ριζες (οι οποιες ειναι τοξικα αποβλητα του οργανισμου, καρκινογενή χημικά).

Η συγκεντρωση ελευθερων ριζων απο εξωγενεις παραγοντες (ηλιος, αλκοολ, ελλειψη ασκησης) και από την αύξηση της ηλικίας, έχει σαν αποτέλεσμα εκφυλιστικές αλλαγές στη δομή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, καταστροφή του DNA και προοδευτικό περιορισμό στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η φθίνουσα πορεία του κολλαγόνου γίνεται εμφανής πρώτα στην επιδερμίδα.

Οι αλλοιώσεις στο κολλαγόνο και την ελαστίνη πχ, θεωρούνται υπεύθυνες για τον περιορισμό του εύρους κίνησης των αρθρώσεων στους ηλικιωμένους (αφου το κολλαγονο ως γνωστον ειναι παρον εκτος απο το δερμα σε αρθρωσεις και αλλα οργανα).

Οι γενετικές θεωρίες γήρανσης επικεντρώνονται στο ρόλο της κληρονομικότητας. Προτάθηκε, μάλιστα, ότι η γήρανση οφείλεται σε διάσπαση της αλυσίδας των νουκλεοτιδίων του DNA.

Από την πλευρά του, ο Leonard Hayflick σε μία σειρά μελετών απέδειξε ότι η γήρανση είναι μία διαδικασία προγραμματισμένη κατά ένα μεγάλο μέρος εκ των προτέρω. Παρόλο που ο τρόπος ζωής είναι σημαντικός, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τη γήρανση.

Γιατί γερνάει το δέρμα μας

Η γήρανση του δέρματος οφείλεται βασικά σε δύο κατηγορίες παραγόντων:

  • Η πρώτη κατηγορία είναι οι ενδογενείς παράγοντες που έχουν σχέση με το DNA, τα γονίδια και την κληρονομικότητα.
  • Η δεύτερη κατηγορία παραγόντων έχουν σχέση με το περιβάλλον.

Η ενδογενής γήρανση του δέρματος είναι μια συνεχής διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αρχίζει συνήθως στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής, δηλαδή γύρω στην ηλικία των 25 ετών. Μέσα στο δέρμα η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται και οι ιδιότητες της ελαστίνης αλλοιώνονται γεγονός που κάνει το δέρμα πλαδαρό.

Στους ενδογενείς παράγοντες γήρανσης συγκαταλέγονται και χρόνιες ασθένειες που είτε άμεσα είτε έμμεσα (μακροχρόνιες επιπλοκές και θεραπείες) που συμβαλλουν στην ταχυτερη επιδυνωση των δερματικων λειτουργειων ατοανανεωσης.

Η ενδογενής γήρανση ελέγχεται από τα γονίδια του κάθε ανθρώπου. Η ταχύτητα της είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται από το γενετικό υλικό που κληρονόμησε ο κάθε άνθρωπος από τους γονείς του.

Τα σημεία της ενδογενούς γήρανσης του δέρματος δεν γίνονται αντιληπτά από την αρχή της εν λόγω διαδικασίας.

Σταδιακά με την πάροδο των δεκαετιών γίνονται εμφανή και σε αυτά περιλαμβάνονται:

  1. Λεπτές ρυτίδες
  2. Λεπτότητα και διαφάνεια του δέρματος, απώλεια του λίπους που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, Ξηρότητα δέρματος
  3. Μείωση της ικανότητας εφίδρωσης
  4. Γκρίζα μαλλιά
  5. Εμφάνιση τριχών σε περιοχές που αυτό δεν είναι επιθυμητό
  6. Λέπτυνση των νυχιών
  7. Εμφάνιση αυλάκων στα νύχια και εξαφάνιση του μισοφέγγαρου που βρίσκεται στη βάση του κάθε νυχιού
  8. Χαλάρωση με πτώση του δέρματος λόγω της υποχώρησης κάτω από το δέρμα των οστών των οποίων η μάζα μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.

Η εξωγενής γήρανση εξαρτάται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους υποβάλλεται ο κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του καθως και απο τον τροπο ζωης.

Ο σοβαρότερος εξωγενής παράγοντας πρόωρης γήρανσης του δέρματος είναι η έκθεση στον ήλιο. Άλλοι παράγοντες είναι οι επαναλαμβανόμενες εκφράσεις ή γκριμάτσες του προσώπου, το κάπνισμα, η βαρύτητα και οι θέσεις που λαμβάνει ο κάθε ο άνθρωπος όταν κοιμάται.

Οι επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα και η φωτογήρανση

Ακόμη και μερικά λεπτά την ημέρα έκθεσης στον ήλιο, χωρίς προστασία, είναι αρκετά για να προκληθούν διαχρονικά σημαντικές αλλοιώσεις στο δέρμα. Η γήρανση του δέρματος, λόγω ήλιου αποκαλείται φωτογήρανση.

Η σοβαρότητα της φωτογήρανσης εξαρτάται από το χρώμα του δέρματος και από τη διάρκεια ή ένταση της έκθεσης στον ήλιο.

Οι άνθρωποι με ανοικτό χρώμα δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο αναπτύσσουν περισσότερες βλάβες φωτογήρανσης για ανάλογη έκθεση στον ήλιο από ότι οι άνθρωποι με σκούρο χρώμα δέρματος. Σε ανθρώπους με το πιο σκούρο χρώμα δέρματος, η φωτογήρανση περιορίζεται συνήθως σε λεπτές ρυτίδες, κηλίδες και βούλες.

Τα σημεία φωτογήρανσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Φακίδες
  • Κηλίδες ηλικίας
  • Εμφανείς, αραχνοειδούς σχήματος φλέβες στο πρόσωπο
  • Τραχύτητα-σκληρότητα δέρματος
  • Λεπτές ρυτίδες που εξαφανίζονται όταν τεντώνεται το δέρμα
  • Χαλαρό, πλαδαρό δέρμα
  • Ακτινική κεράτωση που είναι περιοχές του δέρματος με τραχύτητα
  • Απολέπιση και κόκκινη ή καφέ απόχρωση
  • Καρκίνος δέρματος (μελάνωμα, βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα).
  • Η φωτογήρανση είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) διασπούν το κολλαγόνο και εμποδίζουν τη σύνθεση νέου κολλαγόνου.

Επίσης, αδυνατίζουν την ελαστίνη και έτσι εμφανίζονται ρυτίδες, σκληρότητα, χαλαρότητα και πλαδαρότητα του δέρματος.

Οι άνθρωποι, που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη έκθεση στον ήλιο, αρχίζουν να παρουσιάζουν φαινόμενα φωτογήρανσης ακόμη και με σημεία ακτινικής κεράτωσης ήδη από την ηλικία των 20 ετών.

Οι εκφράσεις του προσώπου

Οι επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου οδηγούν στη δημιουργία λεπτών ρυτίδων και γραμμών στο πρόσωπο. Όταν χρησιμοποιούμε μυς του προσώπου το δέρμα υποβάλλεται σε διάφορες δυνάμεις.

Με την πάροδο του χρόνου χάνει την ικανότητα του να επανέρχεται στη αρχική του κατάσταση και έτσι σχηματίζονται στο πρόσωπο αυλάκια, γραμμές και ρυτίδες διαφόρων διαστάσεων και βάθους.

Η βαρύτητα

Η βαρύτητα ελκύει συνεχώς το σώμα μας προς τα κάτω. Συνήθως οι επιδράσεις της βαρύτητας καθίστανται εμφανείς στο γυμνό μάτι μετά την ηλικία των 50 ετών.

Η ελαστίνη μειώνεται πολύ στο δέρμα και έτσι η αντίσταση διαφόρων περιοχών του δέρματος στη βαρύτητα μειώνεται και παρατηρούνται τα ακόλουθα, Η άκρη της μύτης γέρνει προς τα κάτω, Τα αυτιά επιμηκύνονται, Τα βλέφαρα πέφτουν

Δημιουργείται προγούλι (διπλοσάγονο), Το άνω χείλος τείνει να εξαφανιστεί ενώ το κάτω χείλος προβάλλει περισσότερο.

Η θέση κατά τον ύπνο

Η θέση που παίρνουμε όταν κοιμόμαστε δυνατόν να επηρεάζει την κατάσταση του δέρματος του προσώπου. Αυτό συμβαίνει όταν κοιμόμαστε πάντα με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια θέση για πολλά χρόνια.

Είναι φανερό ότι η μεριά, στην οποία κοιμόμαστε χάνει ταχύτερα όγκο και παρουσιάζει περισσότερες ρυτίδες.

Δρ. Πηνελόπη Τυμπανίδου

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 121, Αθήνα

210 6435455

Σχετικά άρθρα