Aπό το έμβρυο ξεκινά η ανδρική γονιμότητα!

Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τα αρσενικά μωρά στη μήτρα και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μελλοντική γονιμότητα τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας παρακολούθησαν 432 άνδρες από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των  20-22 ετών. Παρατήρησαν, λοιπόν,  ότι περίπου ένας στους έξι από τους άνδρες αυτούς είχαν κάτω από τις κανονικές παραμέτρους του σπέρματος, με το 14,8% να είναι κάτω από το όριο για τον κανονικό όγκο του σπέρματος και το 18,9% να είναι κάτω από το όριο για το σύνολο των σπερματοζωαρίων.

Παράγοντες που σχετίζονται με αυτό περιλαμβάνουν την δυσμενή εμβρυϊκή ανάπτυξη και το κάπνισμα της μητέρας, ενώ η καλή ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας, το ύψος και η μάζα του σώματος συνδέονται με την αύξηση του όγκου των όρχεων. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας από τον καθηγητή Roger Hart.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το κύριο μήνυμα της μελέτης είναι ότι για να φτάσουν στην ενηλικίωση με την καλύτερη δυνατή λειτουργία των όρχεων,  οι άνδρες δεν πρέπει να εκτίθενται στο κάπνισμα της μητέρας, θα πρέπει να έχουν καλή εμβρυϊκή ανάπτυξη αλλά και καλή ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία και φυσικά σωστή διατροφή, να μην είναι ούτε λιποβαρείς, ούτε υπέρβαροι.

 

Σχετικά άρθρα