Εσύ γαργαλιέσαι; Πώς εξηγείται επιστημονικά;

Γαργαλητό! Ένα… περίεργο συναίσθημα! Σου αρέσει να γαργαλάς τους άλλους αλλά δεν πολυ-θέλεις να  γαργαλιέσαι! Γιατί όμως άλλοι γαργαλιούνται κι άλλοι όχι; Έχεις ποτέ αναρωτηθεί; Εξαρτάται από τη διάθεσή σου, το άτομο που σε γαργαλάει, το σημείο του σώματός σου που αγγίζει… Υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από όλο αυτό;

Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο να εξηγήσουν επιστημονικά, ωστόσο έχουν βγάλει κάποια σχετικά συμπεράσματα για το γαργαλητό, που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις στο… μυστήριο!

Δυο είδη… γαργαλητού!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν δυο είδη γαργαλήματος. Το ένα είναι το πιο ελαφρύ: προκαλείται από μια ελαφριά ενόχληση σε ένα σημείο του σώματός σου όταν για παράδειγμα περπατήσει πάνω σου ένα έντομο. Το άλλο είναι πιο βαρύ: πρόκειται για μια πιο έντονη ενόχληση, που προκαλεί το γέλιο!

Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες το γέλιο που προκαλείται καθώς γαργαλιέσαι σε μέρη πιο ευαίσθητα του σώματός σου, όπως είναι η κοιλιά ή ο λαιμός, ενδέχεται να οφείλεται σε μια προσπάθεια άμυνας του οργανισμού μας. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι εντελώς ανακλαστικό. Πολλοί γελούν όταν τους γαργαλάνε αλλά οι επιστήμονες λένε ότι το συγκεκριμένο γέλιο δεν είναι συνώνυμο ευχαρίστησης!

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο Μedical News Today δείχνει ότι το γέλιο που προκαλείται όταν κάποιος γαργαλιέται είναι συνδεδεμένο με ένα σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις ακούσιες αντιδράσεις μας, τον υποθάλαμο.

Πότε γαργαλιόμαστε περισσότερο;

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί κάποιοι γαργαλιούνται περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Υπάρχουν πιθανώς γενετικοί παράγοντες αλλά σε αυτό το κομμάτι χρειάζονται να γίνουν ακόμα περαιτέρω έρευνες. Κάποιοι γαργαλιούνται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και όχι σε όλα, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι στο άγγιγμα, κάτι που επηρεάζει και τον τρόπο που γαργαλιούνται.

Πάντως σε γενικές γραμμές γαργαλιόμαστε περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έκπληξης. Γι’ αυτό άλλωστε δεν μπορούμε και να… αυτο-γαργαληθούμε! Επίσης παίζει ρόλο η διάθεσή μας: το άγχος, η θλίψη, ο θυμός μας κάνουν λιγότερο ευαίσθητος στο γαργάλημα!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί να κλείσεις τα μάτια σου όταν θα σε φιλήσει;

Γιατί έχεις την τάση να περπατάς όταν μιλάς στο τηλέφωνο;

Μάσκαρα: 10 top λάθη που κάνεις όταν την εφαρμόζεις

 

 

Σχετικά άρθρα