Τα παιδιά μου με αποφεύγουν μετά το διαζύγιο με τη μητέρα τους. Πώς να τα πλησιάσω;

Έχω χωρίσει εδώ και τρία χρόνια και τα παιδιά μου, 19 και 25 χρονών τώρα, αγόρια και τα δύο, με αποφεύγουν και δεν μπορώ να τα συναντήσω .

Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:

Αγαπητέ αναγνώστη,

μας παραθέσατε το πρόβλημά σας πολύ λακωνικά, συνεπώς δεν έχω πολλές πληροφορίες, αλλά θα προσπαθήσω να προσεγγίσω όσο πιο στοχευμένα γίνετε το συγκεκριμένο ζήτημα και ευελπιστώ να καλυφθείτε.

Αντιλαμβάνομαι πως το γεγονός ότι σας αποφεύγουν τα παιδιά σας είναι κάτι που σας πληγώνει πάρα πολύ. Αναρωτιέμαι αν έτσι ήταν η κατάσταση και τα τρία αυτά χρόνια ;

Τα παιδιά σας πλέον είναι ενήλικα, πράγμα  που σημαίνει ότι επιλέγουν μόνα τους ποια στάση θέλουν να κρατήσουν στο χωρισμό των γονιών τους.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιδιώξετε μία συνάντηση μαζί τους και να επιμείνετε γι’ αυτό, εξηγώντας τους πως ο σκοπός της συνάντησης είναι να κάνετε μια αληθινή συζήτηση αλλά και να τα δείτε.

Μέχρι τότε, δείξτε τους το ενδιαφέρον σας έμπρακτα, τηλεφωνήστε τους καθημερινά, ρωτήστε τους για τη μέρα τους, για το πρόγραμμά τους, για την καθημερινότητά τους, ακόμη κι αν δεν το σηκώσουν εσείς θα δηλώνετε την παρουσία σας και αυτό είναι που μετράει για εκείνα. Εν τέλει έχουν ανάγκη να βλέπουν ότι τα αναζητούν οι γονείς τους.

Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας έστω και λίγο-λίγο κάθε μέρα. Όταν τα συναντήσετε από κοντά, εκφράστε τους πώς νιώθετε, ανοιχτείτε και μετά δώστε τους το χρόνο να μιλήσουν εκείνα για το πώς νιώθουν και γίνετε ακροατής με τη σειρά σας, χωρίς επιθετική και επικριτική διάθεση.

Ρωτήστε τα ευθέως γιατί αποφεύγουν τη συνάντηση μαζί σας και ξεκαθαρίστε τους πως το να  έχει τελειώσει η συζυγική σχέση με τη μητέρα τους δεν πρέπει να επηρεάζει τη δική σας σχέση.

Ακούστε με προσοχή και κατανόηση και αναλάβετε το δικό σας μερίδιο ευθύνης αν έχουν ενοχληθεί ή νιώθουν θυμό με κάτι και αποσαφηνίστε από εδώ και πέρα το ρόλο που θέλετε να έχετε στη ζωή τους και ποιον ρόλο θέλουν να έχουν εκείνα στη δική σας.

Αν θεωρείτε ότι δε μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση σκεφτείτε αν θέλετε να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού να σας κατευθύνει.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Σχετικά άρθρα