Τι μπορείς να πάθεις αν συνδυάσεις αλκοόλ με αντιβιοτικά;

Εφόσον ακολουθείς αγωγή με αντιβίωση η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται ρητά, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η συγκεκριμένη «προειδοποίηση» δεν υπάρχει στις ετικέτες των φαρμακευτικών συσκευασιών.

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, οι συνέπειες του συνδυασμού αντιβίωσης και αλκοόλ δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται ότι κάποια αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στον οργανισμό, εφόσον αναμειχθούν με αλκοόλ.

Για να αντιληφθεί κανείς, πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει να πάει αρκετά πίσω και συγκεκριμένα στο μακρινό 1880. Τότε ήταν που, σε ένα εργοστάσιο παραγωγής καουτσούκ, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια νέα ουσία στην διαδικασία παραγωγής, τη δισουλφιράμη.

Λίγες εβδομάδες μετά το ξεκίνημα της χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας, οι εργάτες που έρχονταν σε επαφή με την ουσία αυτή άρχισαν να αρρωσταίνουν βαριά, ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ. Αποτέλεσμα ήταν μέσα στη δεκαετία του ΄40, οι γιατροί «έγραφαν» την δισουλφιράμη στους ασθενείς που ήθελαν να κόψουν το αλκοόλ και ήταν εθισμένοι σε αυτό.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, στα αντιβιοτικά άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως ένα νέο αντιβιοτικό, η μετρονιδαζόλη. Και στην περίπτωση αυτή, οι γιατροί παρατήρησαν πολύ άσχημες συνέπειες για την υγεία σε περίπτωση συνδυασμού της με ποσότητα αλκοόλ.

Χρησιμοποιήθηκε και αυτό στη «μάχη» κατά του αλκοολισμού, ενώ σε όσους χορηγείται σήμερα απαγορεύεται να το συνδυάσουν με κατανάλωση αλκοόλ, προκειμένου η μετρονιδαζόλη να είναι αποτελεσματική.

Άλλοι τύποι αντιβιοτικών, όπως κάποιες κεφαλοσπορίνες, μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση σε περίπτωση κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Μολονότι υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, ο γενικός κανόνας είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είμαστε προσεκτικοί.

Ειδικά όταν ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα, εκτός από τα αντιβιοτικά και να ερεθίζει το ήδη αποδυναμωμένο κοιλιακό τοίχωμα. Ο χρυσός κανόνας που πρέπει να θυμάσαι: Πάντα να μιλάς με έναν γιατρό ή φαρμακοποιό αν θέλεις να καταναλώνεις αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα