Με πόσα χρόνια κάθειρξης είναι αντιμέτωπος ο Μπαρμπαρούσης;

Ενώπιον του ανακριτή οδηγείται σήμερα ο βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης προκειμένου να απολογηθεί για το κακουργηματικού βαθμού αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας σχετικά με όσα είπε την Παρασκευή 15 Ιουνίου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο βουλευτής καλείται να εξηγήσει στον δικαστικό λειτουργό συγκεκριμένα αποσπάσματα από την ομιλία του στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Τότε, ο ομιλητής της Χρυσής Αυγής ζήτησε μεταξύ άλλων από τη στρατιωτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να συλλάβει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία του ο βουλευτής βρέθηκε στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας που αυθημερόν κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του και στην έκδοση εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η τιμωρία για όποιον δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με κάθειρξη που φτάνει τα 20 χρόνια.

«Ατυχείς εκφράσεις»

Ο κατηγορούμενος βουλευτής αρνείται την πράξη που του αποδίδεται και σε δήλωσή του (την οποία διένειμε από τη ΓΑΔΑ) ισχυρίστηκε ότι «η άκομψη φρασεολογία μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προτροπή για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Χαρακτήρισε, δε, «ατυχείς εκφράσεις» όσα είπε, προσθέτοντας ότι «ενσωματώθηκαν ατάκτως» σε μικρό μέρος της ομιλίας του εξαιτίας της «θυμικής έξαρσης» που του είχε προκαλέσει το διακύβευμα της συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

Επικαλούμενος την ελευθερία του λόγου, επισήμανε ότι η ανάκληση της επίμαχης φρασεολογίας «και από το βήμα της Βουλής» δεν είναι αποτέλεσμα φοβικής αντίδρασης, αλλά ενσυνείδητης επιλογής του.

Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου του, Π. Κοραντζόπουλου, η φρασεολογία τού εντολέα του «προφανώς είναι απρόσφορη να προκαλέσει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται», ενώ «η αδυναμία της κατηγορίας είναι η υπερβολή της».

Με τη φράση «τα κεφάλια στις Πρέσπες» ο βουλευτής εννοούσε «προσοχή στις Πρέσπες» και «έχετε τα μάτια σας στις Πρέσπες», είπε επίσης ο δικηγόρος και έκανε λόγο για αρνητική νοηματοδότηση που δίνει ο οποιοσδήποτε κατ’ αυθαίρετη ερμηνεία.
Ο συνήγορος του κ. Μπαρμπαρούση ανέφερε, επίσης, ότι ο εντολέας του έχει ήδη ανακαλέσει «τις επίμεμπτες φράσεις», κάτι που θα κάνει και ενώπιον του ανακριτή, ενώ πρόθεσή του ήταν να θέσει «κατά τρόπο εμφατικό» τους πολιτειακούς παράγοντες «προ των ευθυνών τους».

Ερωτηθείς για το αν ο βουλευτής έχει μετανιώσει, ο κ. Κοραντζόπουλος τόνισε ότι «στη νομική επιστήμη το “μετανιώσει” έχει διάφορες νομικές ερμηνείες, χρήσεις και αποτελέσματα. Αυτό που λέει ο άνθρωπος είναι “ανακαλώ τις ατυχείς μου δηλώσεις’”. Είναι πιστός στον όρκο του, αυτή είναι η δήλωσή του, και είναι ενσυνείδητη».
Στ. Κοντονής: Η Χ.Α. επιδιώκει κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος
«Με την ομιλία Μπαρμπαρούση αποκαλύφθηκε τι είναι η Χρυσή Αυγή και τι επιδιώκει: την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την επαναφορά ενός καθεστώτος φαύλου, ανελεύθερου και αντιδημοκρατικού, το οποίο το γνωρίσαμε οι Έλληνες στην επταετία της χούντας και μας άφησε πίσω δολοφονίες, βασανισμούς και την Κύπρο να αιμορραγεί ακόμα», τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Έδεσσα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Είναι (η Χ.Α.) μια νεοναζιστική, χιτλερική οργάνωση με ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην ξέρει τι ήταν οι ναζί στη Γερμανία, πού οδήγησαν τη χώρα, σε τι εγκλήματα είχαν προβεί και πόσο ακριβά η ανθρωπότητα πλήρωσε αυτή την απεχθή και άθλια ιδεολογία, η οποία παράγει βία, διαίρεση και κοινωνική μεριδοποίηση», πρόσθεσε ο Στ. Κοντονής.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα