Γονείς-“ελικόπτερα”: Πώς βλάπτουν την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού

Ο υπερβολικός έλεγχος που ασκούν οι γονείς στο παιδί είναι ικανός να βλάψει ανεπανόρθωτα την συναισθηματική του ανάπτυξη. Αυτό προκύπτει από μια τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με αυτή οι γονείς-«ελικόπτερα», δηλαδή οι γονείς που αιωρούνται πάνω από το παιδί και τη ζωή του υπερπροστατεύοντάς το, το μόνο που καταφέρνουν να του κάνουν είναι μεγάλο κακό.

mama malonei mikro paidi

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην έρευνα, βλάπτουν την δυνατότητα-ικανότητα του παιδιού να διαχειριστεί τα συναισθήματα και να ελέγξει τη συμπεριφορά του.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υπερβολική προστασία του παιδιού από τους γονείς στην ηλικία των 2 ετών συνδέεται με μια πολύ ασθενή ρύθμιση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του στα 5 έτη, καθώς και με έλλειψη κοινωνικοποίησης και αυτοπεριθωριοποίησης στην ηλικία των 10 ετών, όταν και το παιδί πλέον βρίσκεται για τα καλά στο σχολείο.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 422 παιδιά για 8 συνολικά χρόνια από την ηλικία των 2 έως και την ηλικία των 10 ετών. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η σχέση με την μητέρα τους,  και τη συνέκριναν με τα στοιχεία από τους δασκάλους και την αυτοαξιολόγηση των παιδιών στην ηλικία των 10 ετών.

Οι μητέρες και τα παιδιά τους ηλικίας 2 ετών κλήθηκαν να παίξουν μαζί όπως θα κάνανε στο σπίτι. Οι γονείς-«ελικόπτερα» χαρακτηριζόταν από συνεχείς συμβουλές προς το παιδί – όπως το να πει στο παιδί ποιο παιχνίδι να παίζει ή πώς να το χρησιμοποιεί ή πώς να τακτοποιεί αργότερα, λένε οι ερευνητές. Ήταν επίσης υπερβολικά αυστηροί ή απαιτητικοί. Μια στάση υπερ-ελέγχου στην οποία τα παιδιά αντιδρούσαν με διάφορους τρόπους: κάποια έγιναν προκλητικά, άλλα παρέμειναν απαθή και άλλοι εκδήλωσαν θυμό και απογοήτευση.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η έμφυτη μεγαλύτερη επιθυμία για ανεξαρτησία συχνά τοποθετεί τα νήπια σε καταστάσεις αυξανόμενης συναισθηματικής πρόκλησης και πολυπλοκότητας. Εάν οι γονείς ασκούν υπερβολικό έλεγχο σε αυτές τις καταστάσεις και παρεμβαίνουν πριν τα παιδιά δοκιμάσουν μόνα τους να ανταποκριθούν στην πρόκληση ή τα εμποδίσουν με φυσικό τρόπο να βρεθούν σε δύσκολα περιβάλλοντα, μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητα αυτοδιαχείρισης του παιδιού.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα