Εξάρτηση από το κινητό: Μήπως ανήκεις στο 10% που τσεκάρει τα μηνύματά του όταν κάνει σεξ;

Πριν από λίγο καιρό η Google και η Apple σχεδόν ταυτόχρονα λάνσαραν πανομοιότητες πρωτοβουλίες για την προώθηση της ψηφιακής υγείας και της ευζωίας. Αυτό είναι ένα καμπανάκι ή μήπως μία μεγάλη καμπάνα; Όταν οι εταιρείες, των οποίων η ύπαρξη και η επιτυχία βασίζεται στην εθελοντική χρήση των προϊόντων τους, υποστηρίζουν ότι η εξάρτησή μας από την τεχνολογία έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια και ότι αυτό το γεγονός μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία μας, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρόβλημα έχει πάρει επικές διαστάσεις.

Αυτή είναι η αλήθεια! Τα κινητά μας έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και του τρόπου που λειτουργούμε μέσα σε αυτή. Τι επίσης είναι αλήθεια; ‘Οτι δεν ντρεπόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον και περίσταση. Δεν θα σκεφτούμε ποιος είναι γύρω μας, ούτε τι κάνουμε εκείνη τη στιγμή, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις να υιοθετούμε μία εξαιρετικά αγενή συμπεριφορά.

Πρόσφατη μελέτη κατέγραψε ότι το 10%, όσων συμμετείχαν σε αυτή, έφτασε στο σημείο να παραδεχθεί ότι τσεκάρει το κινητό του κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αν τους ρωτήσεις, όλο και περισσότεροι έφηβοι θα παραδεχτούν ότι νιώθουν εξαρτημένοι από τις κινητές συσκευές τους.

Ίσως, η πιο σοβαρή συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι η επίδρασή του στον πολιτισμό μας, καθώς η ψηφιακή αλληλεπίδραση αντικαθιστά την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Έρευνα που διεξήχθη πριν 8 χρόνια έδειξε ότι το 26% των ανθρώπων κοινωνικοποιούνταν μέσω του διαδικτύου και όχι μέσω της face-to-face επαφής. Δεδομένου ότι από τότε η χρήση των ψηφιακών μέσων έχει εκτιναχθεί καταλαβαίνουμε που θα έχει φτάσει και αυτό το ποσοστό.

Τι είναι το “Sofalizing” και το “phubbing”;

Πλέον, δημιουργούμε νέες έννοιες για να καλύψουμε τις εκδηλώσεις αυτού του φαινομένου. Μία από αυτές είναι το “Sofalizing”: Η δραστηριότητα κατά την οποία χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές συσκευές για να κοινωνικοποιηθούμε και να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους, παραμένοντας στο σπίτι μας, αποφεύγοντας έτσι να τους συναντήσουμε στην πραγματική ζωή. Άλλος ένας όρος είναι το “phubbing”, δηλαδή το να παραμελείς τον/ την σύντροφό σου για το κινητό σου. Δυστυχώς, το “phubbing” θεωρείται πλέον κάτι φυσιολογικό, ενώ μελέτη έδειξε ότι το 70% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι αυτό έχει κάνει κακό στη σχέση τους.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αφήσουμε λίγο το κινητό μας στην άκρη και να δώσουμε περισσότερη προσοχή στους συντρόφους μας, να παραδοθούμε στην ερωτική μας ζωή και να δηλώσουμε παρόν σε φίλους και συγγενείς;

Αν θέλετε να ελέγξετε αν έχετε πρόβλημα εξάρτησης με το κινητό σας, μπορείτε να κάνετε το ακόλουθο το Smartphone Compulsion Test πατώντας εδώ (μόνο στα αγγλικά). 

Με πληροφορίες από το Psychology Today

Σχετικά άρθρα