Πώς η καφεΐνη ακυρώνει την Ομοιοπαθητική θεραπεία!

Η χρήση ή επαφή ουσιών με ισχυρές γεύσεις (καφές-μέντα) και οσμές (κάμφορα) πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της Ομοιοπαθητικής θεραπείας.

Γράφει ο Σπύρος Κυβέλλος, Ιατρός-Ομοιοπαθητικός, Γενικό Γραμματέα Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής

Ειδικά για την καφεΐνη θα πρέπει να πούμε ότι πραγματικά η σωστή κλασική Ομοιοπαθητική ακυρώνεται με τη συχνή  λήψη της.  Αυτό το γεγονός έχει βέβαια την εξήγησή του: Η καφεΐνη δρα κυρίως στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του οργανισμού, και συγκεκριμένα μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης, ενός νευρο-διαβιβαστή.

Γιατί η καφεΐνη βλάπτει τον οργανισμό

Η αδενοσίνη είναι υπεύθυνη για το βίωμα της κόπωσης και της ανάγκης για ύπνο. Η συνεχής δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων, προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης της αδενοσίνης και άρα ρυθμιστικό μηχανισμό αναζωογόνησης των κυττάρων μέσω του ύπνου. Η συνεχής λήψη καφεΐνης  μπλοκάρει αυτόν τον φυσιολογικό μηχανισμό, προκαλώντας τεχνητή εγρήγορση, η οποία όμως σε βάθος χρόνου και σε μεγάλη ένταση  μπορεί να προβεί επιζήμια για τον οργανισμό, εφόσον δεν ξεκουράζεται αρκετά και σωστά μέσω του ύπνου.

Πώς η καφεΐνη ακυρώνει την Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική δρα κατεξοχήν ρυθμιστικά στην αναζωογόνηση του οργανισμού και στην επανεκκίνηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε επίπεδο νευρο-βιολογίας, επιφέρει φυσιολογική ρύθμιση στους νευρο-διαβιβαστές, ώστε τα βιώματα της έντασης μέσω αδρεναλίνης, της χαράς μέσω σεροτονίνης και της ικανοποίησης μέσω ντοπαμίνης, να είναι όλα ισορροπημένα, ανάλογα με το ερέθισμα και πάντα με τάση αποκατάστασης σε κάθε λογική διέγερση. Η λήψη καφεΐνης λοιπόν , επεμβαίνοντας σε αυτήν την προσπάθεια λεπτής ρύθμισης των διαβιβαστών που επιχειρείται μέσω της Ομοιοπαθητικής θεραπείας, την ακυρώνει.

Τελευταία καλλιεργούνται συνέχεια μύθοι, ότι η σύγχρονη Ομοιοπαθητική δεν απαιτεί την διακοπή της λήψης καφέ και καφεΐνης για να δράσει. Αυτό συμβαίνει μόνο στην   περίπτωση που κάποιος δεν κάνει σωστή Ομοιοπαθητική θεραπεία, δηλαδή ένα φάρμακο  κάθε φορά για τον κάθε ασθενή.

Η χορήγηση είτε πολλών ομοιοπαθητικών σκευασμάτων μαζί, είτε σκευασμάτων που απευθύνονται μόνο στο σύμπτωμα και όχι στην συνολική Νευρο-Ενδοκρινο-Ανοσολογία του ασθενούς, δεν απαιτεί την διακοπή του καφέ, διότι απλά δεν είναι πραγματική Ομοιοπαθητική, και προωθείται κυρίως για εμπορικούς λόγους, αναιρώντας την βασική αρχή της Ομοιοπαθητικής που είναι ο «Νόμος των Ομοίων» και η απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον Ομοιοπαθητικό Ιατρό σας.

Σπύρος Κυβέλλος

Ιατρός-Ομοιοπαθητικός

Γενικός Γραμματέας Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής

[email protected]

 

Σχετικά άρθρα