Eurogroup: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος

Την απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης αναμένει η Αθήνα στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Θα προηγηθεί συνεδρίαση του EwG το οποίο και θα επικυρώσει την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος.

Σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε, όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup κάνοντας λόγο για εξαιρετικά θετική συγκυρία.

Το κείμενο της συμφωνίας δεν περιλαμβάνει απολύτως καμία δέσμευση για νέα μέτρα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χρειάζεται ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός», που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της».

Αλλά και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την ελπίδα να έχει το «πρόγραμμα προσαρμογής» αίσιο τέλος.

«To Eurogroup πρέπει να στείλει καθαρό μήνυμα στις αγορές, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», τόνισε στο CNN o αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως η χώρα μας τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και για τους εταίρους μας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποφασιστική διευθέτηση του χρέους.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα-ένα μεγάλο βήμα προς την προετοιμασία της εξόδου της χώρας από οκτώ και πλέον έτη διεθνών διασώσεων», γράφουν οι Financial Times.

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι κοντά μια συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί από υπουργούς στο Λουξεμβούργο σήμερα για να συμβάλλει ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μια συμφωνία θα τερματίσει έτη αντιπαραθέσεων μεταξύ πιστωτών και ιδιαίτερα μεταξύ Γερμανίας και Δ.Ν.Τ. σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα της οποίας οι οφειλές ανέρχονται στο 178% της οικονομικής της παραγωγής. Σύμφωνα με διπλωμάτες οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασιστεί σε μια δύσκολη ισορροπία. Οι επενδυτές χρειάζονται να δουν ότι η πορεία χρέους της Ελλάδας είναι αξιόπιστη, ωστόσο, αν προσφέρουν πολλά στην Αθήνα θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη στη Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης με παρόμοιες δημοσιονομικές προσεγγίσεις.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα