Πρώτα γυαλιά ηλίου για το παιδί σου: χρήσιμα tips για το πώς να τα επιλέξεις

Είναι αναγκαίο από τη μικρή ηλικία (όσο νωρίτερα τα ανέχονται) τα παιδάκια να φορούν γυαλιά ηλίου και ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχουμε ήλιο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Ο ήλιος εκπέμπει βλαβερό για την υγεία των ματιών υπεριώδες φως. Η μελανίνη που έχουν τα μάτια μάς προστατεύει από τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας (καταρράκτης, ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας). Υπάρχουν δύο τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας, η UVA και η UVB. Είναι επίσης γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για το 90% των καρκίνων του δέρματος.

Εννοείται ότι πρέπει να  είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας και καπέλου και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ακατάλληλες ώρες.

Τα γυαλιά που θα επιλεγούν είναι καλό να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές , να προστατεύουν από UVA και UVB ακτινοβολία και να φέρουν ένδειξη CE ότι δηλαδή έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ως ασφαλή και κατάλληλα για χρήση. Τα μη ελεγμένα γυαλιά είναι επιβλαβή και επικίνδυνα.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

  • Είναι προτιμότερο να αγοράζονται από κατάστημα με οπτικά ώστε να δοθεί και η σχετική καθοδήγηση από τον οπτικό για το σχήμα και μέγεθος ανάλογα με την ηλικία και το πρόσωπο του παιδιού. Υπάρχει πλέον τεράστια ποικιλία σε σχέδια.
  • Είναι προτιμότερο τα γυαλιά να καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια και γύρω από τα μάτια για έξτρα προστασία και του δέρματος και ο σκελετός να είναι ανθεκτικός στις πτώσεις.
  • Είναι καλό οι φακοί να είναι αρκετά σκούροι και polarized.
  • Εξυπηρετεί πάντα να διαλέξετε τα γυαλάκια μαζί με το παιδί ώστε να τα έχει δοκιμάσει και να θέλει να τα φοράει μετέπειτα χωρίς γκρίνια.

Καλό Καλοκαίρι και προσοχή στον Ήλιο! 

Μαρία Μηλιά, MRCOphth, FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στην Παιδοοφθαλμολογία και Στραβισμό
Ιασώ Παίδων
www.milia-eyes.gr

Σχετικά άρθρα