Μιλάω μόνη μου… Πότε η ονειροπόληση γίνεται πρόβλημα;

Κάθε μέρα και σχεδόν όλη μέρα φαντάζομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι φανταστικοί, απλώς μπορεί να κάθομαι στο κρεβάτι πχ και να φαντάζομαι ότι δίπλα μου κάθεται ένας φίλος μου και κάθομαι και του μιλάω (κανονικά όχι από μέσα μου) και φαντάζομαι αυτόν και καλά να μου απαντάει. Άλλες φορές απλώς φαντάζομαι πάλι φίλους μου και να τους λέω τα προβλήματα μου,  μιλάω στον εαυτό μου και προσπαθώ να βρω λύσεις και έχω και καλά τους φίλους μου που τους τα λέω.

Αυτό το πράγμα μου έχει γίνει εμμονή το κάνω κάθε μέρα όπως σας είπα και τις περισσότερες φορές χάνω τον έλεγχο, αλλά μετά επανέρχομαι στην πραγματικότητα και λέω “Κάτσε ρε φίλε, τι κάνω; Φαντάζομαι άλλους ανθρώπους;”. Θα μπει καμία μέρα μέσα στο δωμάτιο κανείς και θα με δει να μιλάω σε μια ντουλάπα. Είναι σοβαρό πρόβλημα;

Επίσης, ένα άλλο είναι ότι πάλι αρκετές φορές την ημέρα και κάθε μέρα φαντάζομαι σκηνές, ότι πχ το αγόρι μου με απάτησε και εγώ έκανα εκείνο και το άλλο μετά από αυτό και γενικά φαντάζομαι διαφορά γεγονότα και μέσα σε αυτή τη φαντασία που έχω χάνομαι από την πραγματικότητα, πχ είμαι στο σχολείο και αντί να παρακολουθήσω στον πίνακα σκέφτομαι διάφορες σκηνές στο μυαλό μου.

Πιστεύω αυτό που σας λέω τώρα το έχουν αρκετοί και δεν ξέρω αν είναι τόσο σοβαρό αλλά το πρώτο που σας είπα με απασχολεί πολύ και θέλω να μου πείτε εσείς που ξέρετε.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Η ονειροπόληση, όταν είναι ελεγχόμενη, μπορεί να είναι μια ευχάριστη και χαλαρωτική δραστηριότητα. Μπορεί να καταφύγει κάποιος σ’ αυτήν όταν βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια βαρετή συνάντηση, νιώθει μοναξιά ή βιώνει ψυχοπιεστικές καταστάσεις.

nearo-koritsi-oneiropolisi-3

Αυτό το φαινομενικά αβλαβές χόμπι, ωστόσο, είναι ένα δίκοπο σπαθί. Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα, αλλά άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι είναι κακό για την ψυχική σας υγεία και μπορεί να μειώσει την ευφυΐα σας, ειδικά όταν είναι ανεξέλεγκτο.

Ένα από τα μειονεκτήματα της ονειροπόλησης είναι ότι μπορεί να παρεμποδίσει τη συγκέντρωση και συνεπώς τη μάθηση. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ονειροπόληση σχετίζεται με φτωχότερες επιδόσεις σε δοκιμές γενικής ευφυΐας και ικανότητας μνήμης.

Είναι πολύ συχνή στην εφηβεία, κατά την οποία οι οργανικές και οι ψυχικές ανακατατάξεις δημιουργούν ανασφάλεια και άγχος. Για ισορροπήσουν αυτή την νέα κατάσταση οι νέοι βρίσκουν συχνά στήριγμα στην καταφυγή σε φαντασιώσεις.

Τι είναι η Δυσπροσαρμοστική Ονειροπόληση;

Όταν η ονειροπόληση είναι ανεξέλεγκτη, προκαλεί έντονη δυσφορία στο άτομο και δυσκολία στην καθημερινή του λειτουργικότητα μιλάμε για Δυσπροσαρμοστική Ονειροπόληση (maladaptive daydreaming). Αυτή είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που εντοπίστηκε το 2002 από τον καθηγητή Eliezer Somer του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο Ισραήλ.

Η Δυσπροσαρμοστική Ονειροπόληση δεν αποτελεί μέρος της νέας έκδοσης του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V), αλλά ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι μια πραγματική πάθηση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Εξαιρετικά ζωντανή ονειροπόληση
  • Δυσκολία στην ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών
  • Δυσκολία στον ύπνο τη νύχτα
  • Μια ακατανίκητη επιθυμία να συνεχιστεί η ονειροπόληση
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις και μορφασμοί κατά την ονειροπόληση
  • Ψιθύρισμα ή ομιλία
  • Μεγάλη διάρκεια

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι στο τι την προκαλεί. Μερικοί συγχέουν την Δυσπροσαρμοστική Ονειροπόληση με τις ψυχώσεις, αλλά ο καθηγητής Somer υποστηρίζει ότι δεν είναι ψύχωση, διότι οι ασθενείς αναγνωρίζουν ότι οι η ονειροπόλησή τους δεν είναι πραγματική.

Μερικά άτομα με Δ.O. μπορεί να πάσχουν επίσης και από άλλες διαταραχές, όπως Διαταραχή Υπερκινητικότητας λόγω έλλειψης προσοχής (ADHD), Κατάθλιψη, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD). Δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό πώς αυτές οι διαταραχές σχετίζονται με την Δ.Ο.

Δεν υπάρχει επίσημη θεραπεία για την Δ.Ο. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φλουβοξαμίνη (Dumyrox) ήταν αποτελεσματική στον έλεγχο των ονειροπολήσεων. Αυτό το φάρμακο είναι μια κοινή θεραπεία για την OCD. Χρήσιμη μπορεί να αποδειχτεί και η ψυχοθεραπεία που μπορεί να μειώσει το άγχος που προκαλείται από ενδοψυχικές συγκρούσεις και δυσκολία προσαρμογής. Το μεγαλύτερο φόρουμ για πάσχοντες από Δ.Ο. λέγεται Wild Minds Network. Για να το επισκεφθείτε πατήστε εδώ.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

Σχετικά άρθρα