Έρωτας χωρίς ανταπόκριση: Πιστεύετε ότι το αξίζετε;

Ήθελα να σας πω τη δική μου προσωπική ιστορία. Πριν 2 χρόνια γνώρισα κάποιον και τον ερωτεύτηκα. Δέθηκα αμέσως μαζί του. Εκείνος, όμως, μου έλεγε να το πάμε σιγά-σιγά σαν φίλοι και αν προκύψει κάτι ερωτικό προχωράμε. Από τότε συναντιόμαστε μία φορά την εβδομάδα, όμως από την πλευρά του δεν προχωράει κάτι.

Μια δείχνει ότι θέλει, μια ότι δεν θέλει. Με λίγα λόγια, μόνο εγώ τον παίρνω τηλέφωνο και μόνο εγώ του λέω να συναντιόμαστε, ενώ τώρα τελευταία μου λέει πολύ ευχαρίστως να συναντηθούμε αλλά δεν κάνει τίποτα.

Δεν θέλω να σταματήσω να επικοινωνώ μαζί του. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Από την ερώτηση σας καταλαβαίνω πως νιώθετε πράγματα για αυτό τον άνθρωπο αλλά και ότι η απόρριψη του σας πονάει.

Χωρίς να γνωρίζω τι συμβαίνει από πλευράς του, δύο πράγματα μπορώ να υποθέσω με επιφύλαξη: είτε δεν ενδιαφέρεται (για εσάς ή για να κάνει γενικά μία σχέση) ή είναι «τσιγκούνης» με τα συναισθήματα του. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η σχέση με αυτό τον άνθρωπο θα είναι μονομερής και σε βάθος χρόνου κουραστική για εσάς.

Το πραγματικό ερώτημα είναι το τι σας προσφέρει αυτή η «σχέση». Παίρνετε αγάπη, αλληλοεκτίμηση, σεβασμό; Είναι δίπλα σας στις χαρές και στις δυσκολίες σας; Νιώθετε σιγουριά κοντά του; Νιώθετε ότι είναι ο άνθρωπος σας;

Αν η απάντηση είναι αρνητική, θα ήθελα να σκεφτείτε γιατί πιστεύετε ότι δεν τα αξίζετε όλα αυτά; Γιατί επενδύετε χρόνο και συναίσθημα σε έναν άνθρωπο που δεν ανταποκρίνεται; Όσο θαυμάσιος και να είναι σαν χαρακτήρας, ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Μπορεί να καταλήξετε να είστε πολύ καλοί φίλοι, όπως σας είπε και εκείνος. Όμως, ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να είναι σε μία ζεστή και αγαπησιάρικη σχέση. Και ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μίας αληθινής σχέσης είναι η ανταποδοτικότητα των συναισθημάτων. Φανταστείτε πως θα νιώσετε αν βρεθείτε με κάποιον που νιώθει πράγματα για εσάς, και που τα μοιράζετε μαζί σας. Σκεφτείτε πως θα είστε με έναν άνθρωπο που δεν χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί αν σας θέλει, αλλά που είναι ερωτευμένος εδώ και τώρα, που σας παίρνει εκείνος τηλέφωνο και που δεν φοβάστε ότι μόνο εσείς προσπαθείτε.

Νιώθω πως επενδύετε χρόνο και συναίσθημα σε έναν άνθρωπο που ίσως δεν νιώθει το ίδιο με εσάς. Είναι δικαίωμα του να μην θέλει να δεσμευτεί, αλλά είναι δική σας υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σας να βρείτε κάποιον που να νιώθει πράγματα για εσάς. Πριν από όλα όμως, θα πρέπει να νιώσετε αγάπη για τον εαυτό σας. Μόλις συμβεί αυτό, θα διεκδικήσετε και μία σχέση αντάξια των συναισθημάτων σας.

Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα