Πώς να… καλλιεργήσετε τη γεύση του μωρού σας

Από πολύ μικρή ηλικία μπορείτε να καλλιεργήσετε τη γεύση του παιδιού σας και να το μάθετε να τρώει τα πάντα χωρίς να παραπονιέται. Για να είναι πετυχημένο αυτό, πρέπει να γίνει σε κλίμα καλής διάθεσης!

Το όργανο της γεύσης δημιουργείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τον τέταρτο μήνα της ζωής του μέσα στην κοιλιά της μητέρας του, το έμβρυο ήδη… δοκιμάζει κάποιες τροφές.

Με το που γεννιέται η αίσθηση της γεύσης λειτουργεί. Απορρίπτει τις πολύ αλμυρές και πικρές γεύσεις ενώ έχει μια τάση προς το γλυκό.

Το μωρό που θηλάζει, ουσιαστικά… τρώει εμμέσως τις τροφές που τρώει η μητέρα του. Ουσιαστικά σε αυτήν την περίοδο “χτίζει” τη γεύση του.

Όταν αρχίζουν να… μπαίνουν οι τροφές στο πρόγραμμα, τα πράγματα γίνονται περίπλοκα και θα υπάρξουν σίγουρα αντιδράσεις! Πώς θα τις κάμψετε; Με συστηματικότητα, υπομονή και καλή διάθεση!

Δώστε του όρεξη… να έχει όρεξη!

Η νέα τροφή στο διαιτολόγιό του συνήθως θα του… ξινίσει! Την πρώτη φορά μπορεί να μην το φάει. Μην αντιδράσετε απότομα. Δοκιμάστε να ξαναεισάγετε την ίδια τροφή -μαγειρεμένη με τον ίδιο τρόπο- κι άλλη κι άλλη φορά!… Σιγά σιγά θα συνηθίσει και θα εισάγει τη νέα τροφή στις γεύσεις του!

Παίξτε με την ποικιλία!

Αν βλέπετε ότι διαμαρτύρεται με συγκεκριμένα φαγητά, προσπαθήστε να βρείτε παρόμοιες εναλλακτικές για να έχει μια ισορροπημένη διατροφή! Αν για παράδειγμα δεν του αρέσει το κοτόπουλο, δοκιμάστε κρέας, αν διαμαρτύρεται με το γάλα, δοκιμάστε γιαούρτι κοκ.

Στην προετοιμασία του φαγητού

Για να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια, ανακατέψτε γνώριμες τροφές με καινούριες! Μη βάλετε όλα τα καινούρια πράγματα μαζί! Επίσης παίξτε με τα χρώματα στο σερβίρισμα: πιατάκια, πηρουνάκια με τους αγαπημένους τους ήρωες ή τα αγαπημένα τους χρώματα.  Μπορείτε να φτιάξετε και σχεδιάκια με το φαγητό του ή να παίζετε με τα σχήματα των λαχανικών ή των φρούτων για να… ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα και να το δει και λίγο σαν παιχνίδι!

Και μην ξεχνάτε: Υπομονή, επιμονή και θετική ενέργεια! Και όλα θα γίνουν!!!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα