Ψυχωτική Κατάθλιψη: Πώς να αντιμετωπίσετε μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου;

Αγαπητέ ειδικέ,

Πριν 3 χρόνια διαγνώστηκα με ψυχωτική κατάθλιψη. Μου έγραψαν χάπια και έκανα συχνές συνεδρίες, άλλα για οικονομικούς λογούς αποφάσισα να διακόψω τα πάντα και να το πολεμήσω μόνη μου.

Έχει περάσει επισήμως ένας χρόνος από την τελευταία μου συνέδρια και δεν έχω κάνει κάτι επικίνδυνο και ίσα-ίσα θεωρώ πως σημειώνω πρόοδο. Φυσικά όμως τα συμπτώματα παράνοιας δεν έχουν υποχωρήσει και ανησυχώ πως θα αναγκαστώ να ζήσω με αυτό, πράγμα που με τρομάζει. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Η ψυχωτική κατάθλιψη θεωρείται από τις πλέον σοβαρές και επικίνδυνες μορφές κατάθλιψης καθώς παρουσιάζει συχνά αυτοκτονικό ιδεασμό. Πρόκειται για μια χρόνια και περιοδική κατάσταση και για τον λόγο αυτό η θεραπεία θα πρέπει να είναι μακροχρόνια, τόσο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όσο και για την προφύλαξη από νέα επεισόδια.

Το έντονο άγχος και η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών μπορούν να συντελέσουν στο ψυχωτικό επεισόδιο. Ψυχωτική κατάθλιψη μπορεί να συμπαρουσιάσουν νοσούντες με ιστορικό μείζονος κατάθλιψης ή μανίας .

Αν δεν είστε ασφαλισμένη μπορείτε να παίρνετε τα φάρμακα από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Επίσης, είναι καλό να έχετε μια σταθερή παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία κάποιας δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής.

Σήμερα με την κατάλληλη θεραπεία ένα άτομο με τη δική σας διάγνωση μπορεί να κάνει μια φυσιολογική ζωή, ενώ η παραμέληση αυξάνει τον κίνδυνο νέων υποτροπών.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

 

Σχετικά άρθρα