Υπάρχει θεραπεία για την κολπική ξηρότητα στην εμμηνόπαυση;

Τα προβλήματα αναφορικά με τη φυσική λίπανση του κόλπου είναι συχνά όταν ξεκινά η ηλικία της εμμηνόπαυσης: Σύμφωνα με σχετικές έρευνες τρεις στις τέσσερις γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σεξουαλική τους ζωή κατά την εμμηνόπαυση και η αιτία είναι η κολπική ξηρότητα.

Οι συγκεκριμένες μεταβολές οφείλονται στη μείωση των επιπέδων οιστραδιόλης και στη μείωση της κολπικής ροής αίματος. Αυτό προκαλεί κολπική ξηρότητα και κατ’ επέκταση πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Όμως, βάσει τελευταίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτει ότι το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς αυτό, αλλά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και βιώνουν μια τέτοια κατάσταση διστάζει να μιλήσει για αυτό στον γιατρό της, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόληψη και φροντίδα για το ζήτημα που αντιμετωπίζει.

Ειδικότερα, η μελέτη διήρκησε 17 χρόνια, στο ξεκίνημα της οποίας παρατηρήθηκε ότι περίπου το 20% των γυναικών ηλικίας 43 έως 53 ετών παραπονέθηκε για κολπική ξηρότητα. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι συμμετέχουσες ηλικίας από 57 έως 69 ετών και το 34% αυτών διαμαρτύρονται για το ίδιο πρόβλημα.

Λόγω, όμως, του ότι δεν μιλάνε στον γιατρό τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, οι περισσότερες προσπαθούν μόνες τους να αντιμετωπίζουν την κολπική ξηρότητα με αλοιφές, λιπαντικά και ενυδατικές κρέμες. Φυσικά και υπάρχει θεραπεία για την κολπική ξηρότητα, όμως θα πρέπει οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση να αρχίσουν να μιλάνε στον γιατρό τους για αυτό, καθώς μόνο το 4% λαμβάνει σωστή φροντίδα.

emminopausi-xorismos

Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει επιτέλους αυτό το ταμπού να ξεπεραστεί, ώστε να μπορούν οι γυναίκες να έχουν καλή σεξουαλική ζωή και μετά τα 50!

Πηγή: santemagazine.fr

 

Σχετικά άρθρα