Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Οι επεξεργασμένες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο

Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ένα πρόβλημα που εκδηλώνεται στους πάσχοντες με δυσκολίες στην πέψη κυρίως στις νέες γυναίκες.

Αυτό προέκυψε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, σε 35.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Το 16% των ερωτηθεισών απάντησε ότι καταναλώνει τακτικά επεξεργασμένες τροφές. Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι γυναίκες αυτές είναι νεαρής ηλικίας, μένουν μόνες τους, είναι χαμηλού εισοδήματος, συνήθως είναι παχύσαρκες και δεν κάνουν κανενός είδους άσκηση.

Παράλληλα, πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα. Ειδικότερα, το 10,5% δήλωσε ότι πάσχει από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, το 5,4% δήλωσε ότι έχει δυσκοιλιότητα, το 3,9% έχει συχνά διάρροιες και το 1,1% έχει δυσπεψία.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ειδικοί επισήμαναν ότι η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών κάνει μεγάλη ζημιά στο πεπτικό μας σύστημα.

Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια λειτουργική πεπτική διαταραχή που σχετίζεται με την υπερευαισθησία και την ευθραυστότητα του εντέρου. Όλο και συχνότερα, αυτή η ασθένεια είναι καλοήθης, αλλά ιδιαίτερα ενοχλητική στην καθημερινή ζωή, προκαλώντας διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή και των δύο, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, κράμπες μετεωρισμού κ.λπ.

Για την αντιμετώπισή του, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγονται οι τροφές που προκαλούν αέρια, κυρίως για την αποφυγή του μετεωρισμού και του φουσκώματος (όσπρια, λάχανο, αποξηραμένα ή άψητα φρούτα, ωμά λαχανικά, μπρόκολα, κουνουπίδια, αναψυκτικά).

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου καλό θα είναι να υιοθετείται μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά αλλά υψηλή σε πρωτεΐνες. Μια σωστή δοσολογία των ινών καθιστά δυνατή τη μείωση των κινδύνων της δυσκοιλιότητας ή αντιστρόφως της διάρροιας.

Πηγή: e-sante.fr

Σχετικά άρθρα