Δεύτερο παιδί: Τι αλλαγές φέρνει στην… ισορροπία της οικογένειας;

Μείνατε μαζί, παντρευτήκατε και εκεί που ήσασταν χαλαροί και άνετοι ξαφνικά ήρθε στη ζωή σας το πρώτο σας παιδί! Με το που γίνεσαι γονέας όλα αλλάζουν! Τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο στη ζωή σου. Πάνω απ’ όλα είναι για σένα το μικρό αγγελουδάκι που φιλοξενούσες για 9 μήνες στην κοιλιά σου και τώρα που ήρθε στον κόσμο θέλεις να το χαρείς και να του προσφέρεις τα πάντα! Μόλις συνέρχεσαι από το πρώτο… σοκ και μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα, αρχίζεις με τον σύντροφό σου να αναρωτιέσαι: “Να κάνουμε δεύτερο παιδί”; Μήπως το δεύτερο παιδί θα ανατρέψει τις ισορροπίες που έχουμε βρει και θα μας δυσκολέψει ακόμα περισσότερο;

Παρακάτω θα βρεις 6 σημαντικές αλήθειες για το δεύτερο παιδί:

Η κούραση

Ο πρώτος καιρός με ένα μωρό, όσο υπέροχος και μοναδικός κι αν είναι, είναι ταυτόχρονα και πολύ κουραστικός… Μέχρι να βρεις τους ρυθμούς του μωρού, να σταματήσεις να αγχώνεσαι αν τρώει, περνάνε μήνες… Ξεχνάς τον ύπνο και κοιμάσαι για λιγάκι όπου σταθείς κι όπου βρεθείς στα… διαλείμματα του θηλασμού ή του ταΐσματος… Όταν μπαίνει σιγά σιγά σε ένα πρόγραμμα και αραιώνεις και τον θηλασμό, αρχίζεις να επιστρέφεις κι εσύ σε πιο φυσιολογικά ωράρια ύπνου. Αν εν τω μεταξύ έρθει σύντομα ένα δεύτερο παιδί, θα είσαι πολύ εξουθενωμένη! Αν είσαι αποφασισμένη ότι το θέλεις το δεύτερο, να σαι προετοιμασμένη για πολλά πολλά ξενύχτια με δυο μωρά!

Η αγάπη

Πολλές μαμάδες αλλά και μπαμπάδες φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να… μοιράσουν ίσα την αγάπη τους. Ότι αν κάνουν δεύτερο παιδί, θα στερήσουν την ολοκληρωτική αγάπη τους από το πρώτο. Αδικαιολόγητο άγχος.  Η αγάπη είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας ενστικτωδώς! Κι όση και αν δίνουμε, πάλι περισσεύει για όλους!

Θέλει περισσότερη προσπάθεια

Πολλοί πιστεύουν ότι ένα δεύτερο παιδί θέλει ακόμα περισσότερη προσπάθεια σε σχέση με το αν έχουν μόνο ένα, ότι ουσιαστικά πρέπει να κάνουν τα πάντα δυο φορές.

Αυτό δεν ισχύει ακριβώς! Σίγουρα πάντα εξαρτάται και λίγο από το παιδί. Αλλά σε γενικές γραμμές, το να μεγαλώνεις δυο ή και παραπάνω παιδιά μαζί, δε σημαίνει ότι θα κάνεις τα ίδια πράγματα 2 και 3 φορές! Στην αρχή μπορεί λίγο να διαταραχτεί το πρόγραμμα του μεγάλου, αλλά σιγά σιγά μπορείτε να βρείτε μια ισορροπία: να τρώνε σε παρόμοιες ώρες, να κάνουν μπανάκι και να κοιμούνται το ένα μετά το άλλο… Φυσικά χρειάζεται λίγη παραπάνω προσπάθεια και συνεργασία ανάμεσα στους γονείς!

Η αδερφική ζήλια

Είναι απολύτως φυσιολογικό και θα έρθει η στιγμή να το αντιμετωπίσετε! Κάθε παιδί, μικρότερο ή μεγαλύτερο θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής! Θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής για όλους. Με τις συμβουλές του γιατρού σας -και ενδεχομένως ενός παιδοψυχολόγου, αν το κρίνετε απαραίτητο- μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση και να επέλθει ισορροπία στις αδερφικές σχέσεις! Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ αδερφιών είναι πραγματικά πολύτιμες!

Η αταξία στο σπίτι

Αν είστε μανιώδης με την καθαριότητα και την τάξη, τότε θα δυσκολευτείτε λίγο να… εγκλιματιστείτε στη νέα κατάσταση που θα επικρατεί στο σπίτι με δυο παιδιά! Ειδικά τα πρώτα χρόνια, θα ναι πολύ δύσκολο να βρίσκονται όλα στην εντέλεια! Δεν πειράζει! Είναι μια γλυκιά αταξία που φέρνουν τα παιδιά στο σπίτι!

Τα ρούχα, τα πράγματα, τα μωρουδιακά αξεσουάρ

Το πρώτο παιδί τα είχε όλα καινούρια, κυκλοφορούσε ακόμα και μες στο σπίτι σαν φιγουρίνι από παιδικό περιοδικό. Το δεύτερο βρίσκεται σε χειρότερη θέση. “Κληρονομεί” τα ρούχα που φορούσε το αδερφάκι του, ακόμα και αν δεν ανήκουν στο ίδιο φύλο (πολλά ρουχαλάκια φοριούνται και από αγοράκια και από κοριτσάκια). Φυσικά κάνετε οικονομία και στα παιχνίδια, αφού μπορεί το δεύτερο να παίζει με τα παλιότερα παιχνίδια του πρώτου!

Παράλληλα, με ένα δεύτερο παιδί δεν χρειάζεται να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα για είδη πρώτης ανάγκης: μπιμπερό, συσκευή αποστείρωσης, port-bebe, καθισματάκι αυτοκινήτου και πολλά άλλα! Σημαντικά έξοδα που δεν κάνετε δυο φορές!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από aufeminin.com

 

 

Σχετικά άρθρα