Διπολική διαταραχή και κληρονομικότητα: Ο αδελφός του συντρόφου μου είναι διπολικός. Πρέπει να ανησυχώ;

Έχω σχέση με έναν άνδρα ο οποίος έχει έναν αδελφό που πάσχει από διπολική διαταραχή. Όταν τον γνώρισα μετά τους 4 πρώτους μήνες και εδώ και 2 χρόνια παρουσιάζει κάποιες εναλλαγές στη συμπεριφορά κάθε 3 με 4 μήνες. Γίνεται ξαφνικά επιθετικός και δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του. Μου λέει πράγματα που δεν έχουν βάση και συνοχή, δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου,  χάνεται μέσα σε σκέψεις, είναι αγέλαστος .Επίσης, σε αύτη τη φάση ξεκίνα πάντα τη χρήση  ουσιών. Ύστερα από 4 μήνες  γίνεται φυσιολογικός. Υπάρχει κληρονομικότητα;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Μια ακριβής διάγνωση απαιτεί την κλινική εξέταση του ατόμου και τη λήψη πλήρους ιστορικού. Έτσι θα αποκλειστούν παθήσεις και ασθένειες που παρουσιάζουν  παρόμοια εικόνα.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι τα συμπτώματα που αναφέρατε, ειδικά η περιοδικότητα της εμφάνισής τους, συνηγορούν υπέρ της διπολικότητας. Ασφαλώς η κληρονομικότητα είναι πιο υψηλή σε συγγενείς διπολικών ασθενών.

Η διαταραχή του ρυθμού του ύπνου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως επίσης η ευερεθιστότητα  και οι διαταραχές στη συμπεριφορά και τη σκέψη. Κάποιοι παρουσιάζουν ταυτόχρονα χαρακτηριστικά μανίας και κατάθλιψης, αυτά ονομάζονται μικτά επεισόδια.

Υπάρχουν διάφορες μορφές διπολικότητας. Η πιο ελαφριά μορφή είναι η Κυκλοθυμική Διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από πολλαπλά υπομανιακά και καταθλιπτικά συμπτώματα, που όμως δεν πληρούν τα κριτήρια ενός Μείζονος Καταθλιπτικού Επεισοδίου.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

Σχετικά άρθρα