Στινγκ: Ο τραγουδοποιός που μάγεψε το αθηναϊκό κοινό – Ο ακτιβισμός, το ταντρικό σεξ και… 180 εκατ. λίρες!

Εάν υπάρχει ένας Καλλιτέχνης (με το «Κ» κεφαλαίο), που πραγματικά παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο καθηλώνοντας το κοινό όπου κι αν εμφανίζεται, αυτός δεν είναι άλλος από τον Gordon Matthew Thomas Sumner ευρύτερα γνωστό και ως Sting.

STING
Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Αυτό συνέβη και στην τελευταία του εμφάνιση στο Ηρώδειο, μπροστά στο αθηναϊκό κοινό, σε μια παράσταση που αν και πήγε να χαλάσει από τη νεροποντή θύμισε σε όλους γιατί ο Sting είναι εδώ και πολλές δεκαετίες στην κορυφή της προτίμησης των φίλων της καλής και ποιοτικής μουσικής σε όλο τον κόσμο.

Το ποδόσφαιρο και ο… έρωτας με τη μουσική

Μεγαλώνοντας στο Γουόλσεντ της Β. Αγγλίας, δεν ξέρουμε εάν ο Sting και τότε ακόμα Gordon είχε υπόψη του ότι και μέρα θα μάγευε τα πλήθη και θα γέμιζε στάδια και τους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρου ανά την Υφήλιο. Σίγουρα, η αγάπη του για τη μουσική δεν κρυβόταν αφού από μικρός του άρεσε να ακούει παλιούς δίσκους στο πικ-απ του σπιτιού του και να σιγομουρμουρίζει τους στίχους των κομματιών.

sting
livoeian / Shutterstock.com

Αν και αγαπούσε πολύ και το ποδόσφαιρο ως βέρος Βρετανός, τελικά η μουσική τον κέρδισε, ειδικά από τη στιγμή που πήρε στα χέρια του την πρώτη κιθάρα και άρχισε να γρατζουνάει νότες, διστακτικά στην αρχή και γεμάτος αυτοπεποίθηση στη συνέχεια.

Τα χρόνια περνάνε, ο Gordon αφού κάνει τη δουλειά του οικοδόμου, του γαλατά (βοηθώντας τον πατέρα του), αλλά και του λογιστή (!), μπαίνει στο κολλέγιο και μετά από τέσσερα χρόνια παίρνει το πτυχίο του δασκάλου. Η μουσική είναι το χόμπι του και δεν παραλείπει να παίρνει μέρος σε διάφορα μουσικά σχήματα, με μεγάλη αγάπη στη τζαζ. Κάπου εκεί ένας από τους μουσικούς που έπαιζε μαζί του θα του δώσει το παρατσούκλι «Sting» (Κεντρί), καθώς όπως του είπε του θύμιζε μέλισσα, λόγω των ξανθών αγκαθωτών μαλλιών του.

Οι Police, οι πρώτες επιτυχίες και η καθιέρωση

sting

Είναι στα τέλη του ‘70 και ο Sting μετακομίζει από το Νιούκαστλ στο Λονδίνο, όπου μαζί με τους Stewart Copeland και Henry Padovani σχηματίζουν τους Police. Το συγκρότημα με την ιδιαίτερη μουσική του, που έχει μέσα της κάποια στοιχεία πανκ και πολλά από τη ροκ, δεν αργεί να κερδίσει την κορυφή στην δύσκολη και υπερ-ανταγωνιστική βιομηχανία του τραγουδιού. Τα τραγούδια «Every Breath You Take» και «Roxanne», που ακούγονται μέχρι και σήμερα έχουν χαρακτηριστεί από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών.

Κάπου στα μέσα του ’80 όμως, ο Sting θεωρεί ότι δεν έχει κάτι άλλο να κατακτήσει μουσικά με τους Police και αποχωρεί από το συγκρότημα με αποτέλεσμα τη διάλυσή του. Ακολουθεί σόλο καριέρα και η επιλογή αυτή τελικά αποδεικνύεται ευεργετική τόσο για τον ίδιο όσο και για το μουσικό κοινό που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει απίστευτες δημιουργίες από έναν ανεπανάληπτο τραγουδοποιό.

Paul Simon Petrer Gablriel και άλλοι είναι μερικά μόνο από τα «ιερά τέρατα» του χώρου που συνεργάζεται για να μας χαρίσει τα μοναδικά μουσικά του δημιουργήματα, που όλοι τα τραγουδάμε ακόμα και σήμερα με αγάπη και νοσταλγία.

sting-2

Οι πολτικές ευαισθησίες, ο ακτιβισμός και οι ύμνοι για την Ελλάδα

Εκτός, όμως, από τις μουσικές του δημιουργίες ο Sting ξεχωρίζει και για τις πολιτικές και κοινωνικές του ανησυχίες. Έχοντας επηρεαστεί βαθύτατα από τον «Θατσερισμό» στην Αγγλία και τις κατά μέτωπο συγκρούσεις της Κυβέρνησης με την βρετανική κοινωνία διαμορφώνει πολιτική κρίση και άποψη, κλίνοντας πάντα προς τη βοήθεια προς τον αδύναμο και τον κατατρεγμένο.

Δραστηριοποιείται από τις αρχές του ’80 με διάφορες οργανώσεις για τη βοήθεια προς την Αφρική και τον δοκιμαζόμενο από την πείνα και τις κακουχίες πληθυσμό της, ενώ κάπου στα τέλη της δεκαετίας στρέφει το βλέμμα του προς τον Αμαζόνιο και τις προσπάθειες προστασία του εκεί οικοσυστήματος, που είναι ουσιαστικά ο «πνεύμονας» ολόκληρου του πλανήτη.

Καμπάνιες, εκστρατείες και φωτογραφίες με ιθαγενείς κάνουν τον γύρο του κόσμου, στέλνοντας το μήνυμα ότι το περιβάλλον είναι ό, τι πολυτιμότερο έχουμε και θα πρέπει πάση θυσία να διασωθεί.Πολύ ευαισθητοποιημένος και στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο Sting δεν παρέλειψε στις δηλώσεις του να υμνήσει και την Ελλάδα για την στάση που έχει κρατήσει στο θέμα αυτό.

Οι δύο γάμοι, το ταντρικό σεξ και τα 180 εκατ. λίρες

Στην προσωπική του ζωή, ο Sting δηλώνει μάλλον σταθερός σαν σύζυγός για τα δεδομένα ενός σταρ του βεληνεκούς του. Παντρεμένος δύο φορές, ο τραγουδιστής έχει αποκτήσει 6 συνολικά παιδιά, τα οποία όπως έχει δηλώσει, στα χνάρια του Μπιλ Γκέιτς, δεν πρόκειται να κληρονομήσουν ούτε σελίνι από την αμύθητη περιουσία του ύψους 180 εκατομμυρίων λιρών, καθώς όπως είπε θέλει τα παιδιά του να μην τα βρουν όλα έτοιμα αλλά να φτιάξουν από την αρχή τις ζωές τους, όπως ακριβώς θέλουν χωρίς να είναι δέσμια των χρημάτων του πατέρα τους.

sting-3

Σημαντικό ρόλο στη ζωή του Sting παίζει ο διαλογισμός, η γιόγκα και η τάντρα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο με τη δεύτερη σύζυγό του που έχουν καταφέρει να κάνουν ακόμα και 8 ώρες συνεχόμενου έρωτα χωρίς να έρχονται σε οργασμό. Οι δηλώσεις του αυτές είχαν πυροδοτήσει πολλά και ποικίλα σχόλια για τις ερωτικές του δυνατότητες με το κοινό του να τον αποθεώνει για ακόμα μια φορά.

Μάλιστα, διατηρείται σε τόσο καλή φυσική κατάσταση, που ακόμα και σήμερα στα 67 του χρόνια τρέχει καθημερινά 10 χιλιόμετρα και έχει συμμετάσχει και σε αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα