Αρνητικές σκέψεις: Τρομάζω με τα σενάρια που φτιάχνει το μυαλό μου. Τι να κάνω;

Τους τελευταίους 3 μήνες έχω πολύ άγχος  και δεν  είμαι καλά. Πριν ένα μήνα  σκεφτόμουν διάφορα σενάρια που δεν ήθελα να συμβούν και τρόμαξα πολύ και έπαθα σοκ. Μετά από αυτό είχα μουδιάσει και ενώ το έχω ξεπεράσει λίγο ακόμα νιώθω μουδιασμένη και δεν αισθάνομαι αρκετά διαφορά ερεθίσματα  στο περιβάλλον. Πώς γίνεται να το ξεπεράσω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Αρχικά αντιλαμβάνομαι πως δεν είναι εύκολο να αναφέρει κάποιος με ακρίβεια και λεπτομέρειες τι του συμβαίνει ή τι αντιμετωπίζει, όμως οι πληροφορίες που παραθέτεις δεν είναι αρκετές για να στοιχειοθετηθεί μια πρώτη εικόνα του τι σου συμβαίνει.

Παρόλα αυτά, με βάση τα όσα παραθέτεις στο ερώτημα σου θέλω να σε παροτρύνω να σκεφτείς και να απαντήσεις στα εξής :

Α) Τους τελευταίους 3 μήνες έχω πολύ άγχος  και δεν  είμαι καλά. Συνέβη κάποιο γεγονός πρίν από 3 μήνες που να σε επηρέασε σε τέτοιο βαθμό που να άλλαξε η διάθεση σου ?                      Αν συνέβη κάποιο γεγονός, πως ήταν δυνατόν να «αλλάζει» την δική σου κατάσταση και γιατί πιστεύεις ότι επηρεάζει τόσο πολύ ?

Β) Πριν ένα μήνα  σκεφτόμουν διάφορα σενάρια που δεν ήθελα να συμβούν και τρόμαξα πολύ και έπαθα σοκ. Ποια ήταν αυτά τα σενάρια που ακόμα και η σκέψη τους σε τρόμαξε τόσο πολύ ? Τα σενάρια αυτά ήταν ρεαλιστικά και με μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν ή αποτελούσαν φόβους που μπορεί να σχετίζονταν και με κάποιο γεγονός που ήδη είχε λάβει χώρα ?

Γ) Μετά από αυτό είχα μουδιάσει και ενώ το έχω ξεπεράσει λίγο ακόμα νιώθω μουδιασμένη και δεν αισθάνομαι αρκετά διαφορά ερεθίσματα  στο περιβάλλον.Πως βιώνεις αυτό το «μούδιασμα», το αισθάνεσαι σε κάποιο σημείο στο σώμα σου και για πόσο χρονικό διάστημα κάθε φορά ? Το μούδιασμα αυτό το βιώνεις ως αποτέλεσμα των αρνητικών σεναρίων που σκέφτεσαι ή είναι μια γενικευμένη κατάσταση ? Τα ερεθίσματα από το περιβάλλον δεν τα αισθάνεσαι ή επιλέγεις να τα αντιμετωπίσεις με αυτόν τον τρόπο (μούδιασμα) ?

Με βάση τα όσα έχω αναφέρει παραπάνω, θεωρώ πώς σε κάθε περίπτωση και με βάση τις απαντήσεις που θα δώσεις στα ερωτήματα μου θα είναι καλό, αν όχι απαραίτητο, να επισκεφθείς ή να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να εκφράσεις ότι μπορεί να σου συμβαίνει και να συνειδητοποιήσεις πως σχετίζεται ένα γεγονός με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα σωματικά συμπτώματα που βιώνεις.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα