10 διατροφικά (κι οχι μόνο) tips κατά του καρκίνου!

Μια ανασκόπηση μελετών σε 51 εκατομμύρια ανθρώπους από το World Cancer Research Fund μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των αιτιών εκδήλωσης καρκίνου.

Το νέο παγκόσμιο σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου αναφέρεται στη δραστική μείωση του αλκοόλ και του επεξεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα αλλαντικά. Επίσης, ζωτική σημασία έχει και ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος.

Οι  ερευνητές τονίζουν ότι όλα τα ζαχαρούχα ροφήματα θα πρέπει να αποφεύγονται ενώ συνίσταται η άφθονη κατανάλωση νερού. Τα ροφημάτα που δεν περιέχουν ζάχαρη ή αλκοόλ δεν σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν πως η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκινού του μαστού, του εντέρου, του οισοφάγου, των νεφρών, του παγκρέατος και του ήπατος.

Το σχέδιο των 10  σημείων αναφέρεται σε ένα πλάνο αλλαγών τρόπου ζωής με  βασικούς άξονες:

  • Τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
  • Την καθημερινή σωματική δραστηριότητα
  • Την ποικιλία στο διατροφικό μοτίβο που θα περιέχει άφθονα φρούτα και λαχανικά

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ως το 2035  τα νέα περιστατικά καρκίνου θα αυξάνονται ετησίως κατά 24 εκατομμύρια. Η συνοσυρότητα με την υπερβαρότητα και την παχυσαρκία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την εκδήλωση της νόσου. Οι οδηγίες αναφέρουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας θα πρέπει να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε την πρόσληψη βάρους κατά την ενηλικίωση.

Όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα, όσοι απασχολούνται σε καθιστικές δραστηριότητες πρέπει να εντάξουν στην καθημερινότητα τους τουλάχιστον 45 λεπτά μέτριας σε ένταση άσκηση – όπως κηπουρική, βαριές δουλειές του σπιτιού ή περπάτημα. Ταυτόχρονα, πρέπει να μειωθεί  ο χρόνος που δαπανάται μπροστά στην  οθόνη είτε του υπολογιστή, είτε της τηλεόρασης, είτε του smartphone.

Οι 10 κανόνες του World Cancer Research Fund για την πρόληψη του καρκίνου

Links:

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/23/cut-alcohol-bacon-slash-cancer-risk-say-researchers/

https://www.wcrf.org/int/blog/articles/2018/05/blueprint-beat-cancer

https://www.wcrf.org/dietandcancer/recommendations/be-healthy-weight

Επιστημονική επιμέλεια 

Dr. Άννα Παπαγεωργίου 

Κλινική  Διαιτολόγος–Διατροφολόγος

Καθ.Φυσικής Αγωγής

Μαρία Μεντζέλου

Κλινική  Διαιτολόγος–Διατροφολόγος

M.sc.  στη  κλινική Διατροφή

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

6 τροφές που μπορεί να μας προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο!

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι

4 τροφές που σε προστατεύουν από τον καρκίνο!

 

 

Σχετικά άρθρα