Παράλληλη σχέση: Όταν η δέσμευση έγινε θηλιά έψαξα άλλη αγκαλιά. Τώρα νιώθω τύψεις!

Πήρα το θάρρος να στείλω αυτό το mail διότι περνάω μια υπερβολικά δύσκολη φάση για εμένα! Είχα μια σχέση πριν 5 χρόνια περίπου με ένα παιδί το οποίο με απατούσε διαρκώς! Μετά από 5 χρόνια σχέσης και πολλών παρατράγουδων αποφάσισα να χωρίσουμε. Ήμουν πληγωμένη και είχα χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τρεις μήνες μετά τον χωρισμό μου άρχισα να συνομιλώ μέσω ίντερνετ με ένα παιδί 10 χρόνια μεγαλύτερο μου. Εγώ είμαι 26 αυτός 36. Με γοήτευε κάθε μέρα με τον τρόπο του και την ωριμότητα του. Μου έλεγε αυτά που ήθελα πάντα να ακούσω και με έκανε να νιώθω σίγουρη και να αγαπάω τον εαυτό μου. Ήταν ακριβώς ότι ονειρευόμουν. Πάντα εκεί για μένα χωρίς να μου δώσει κανένα δικαίωμα. Η ωριμότητα του και ο δυναμισμός του με έκανε να μην φοβάμαι τίποτα και να νιώθω όμορφα. Τελικά δημιουργήσαμε μια σχέση και εδώ και 4 χρόνια είμαστε μαζί.

Η σχέση μας λοιπόν ξεκίνησε και ήμασταν μαζί συνέχεια, μέναμε μαζί κάναμε τα πάντα μαζί. Γνώρισα τους δικούς του και αυτός τους δικούς μου. Ζούσαμε  σαν  παντρεμένοι. Στην αρχή μου άρεσε πολύ. Και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Εδώ και 1μιση χρόνο όμως άρχισα να κουράζομαι. Αυτή η δέσμευση και όλο αυτό το μαζί με μπούχτισε και έψαχνα διόδους για να ξεφύγω. Εγώ φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη αυτός στην επαρχία στη μόνιμη δουλειά του. Ως φοιτήτρια λοιπόν είχα αρκετούς πειρασμούς που στην αρχή δεν αποδεχόμουν με τίποτα, μέχρι που μια στιγμή λύγισα.

Άρχισα να μιλάω με άλλους να συναντιέμαι με άλλους γιατί έτσι πίστευα ότι θα ξέφευγα. Τελικά γνώρισα ένα παιδί αρκετά μικρότερο μου, όπου στην αρχή του ξεκαθάρισα ότι είμαι σε σχέση και το αποδέχτηκε και απλά μιλούσαμε τυπικά. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη 3 φορές να με δει και γενικά με διεκδικούσε με κάθε τρόπο. Σε μια στιγμή αδυναμίας του είπα ότι πιέζομαι στη σχέση μου και αυτός βασίστηκε πάνω σε αυτό και περίμενε τη στιγμή που θα χωρίσω. Με τον καιρό γινόταν όλο και πιο πιεστικός. Με ρωτούσε πότε θα χωρίσω και τι περιμένω και δεν το κάνω. Εγώ του έλεγα ότι δεν γίνεται και ότι είναι δύσκολο. Εν τελεί του είπα ψέματα ότι έχω χωρίσει και ότι θέλω χρόνο για να βάλω σε μια τάξη τη ζωή μου. Το δέχτηκε αλλά με περιμένει για να ξεκινήσουμε κάτι μαζί.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι εγώ έχω κανονίσει διακοπές με τη σχέση μου τέλη Ιουλίου και δεν ξέρω τι να πω στον άλλον. Γιατί θέλει να έχουμε συνεχή επαφή και να μιλάμε με κάμερα, πράγμα που είναι αδύνατο να γίνει όσο εγώ θα είμαι διακοπές. Το θέμα μου είναι ότι νιώθω απίστευτες τύψεις για όλο αυτό και το πως φέρθηκα σε έναν άνθρωπο που είναι σε όλα εντάξει απέναντι μου. Αυτή τη στιγμή νιώθω ότι κοροϊδεύω δύο ανθρώπους και το κυριότερο δεν είμαι ευχαριστημένη και ευτυχισμένη στη ζωή μου. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ελπίζω να μου απαντήσετε γιατί πραγματικά χρειάζομαι μια λύση.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Έχω την εντύπωση πως η απάντηση βρίσκεται μέσα στο ίδιο το ερώτημα σας.

Από το mail σας προκύπτουν δύο ερωτήσεις. Πρώτον αν θέλετε να παραμείνετε στη σχέση που ήδη έχετε και δεύτερον αν θέλετε να ξεκινήσετε μία καινούργια με το παιδί που συνομιλείτε. Μπορεί να φαίνεται πως η απάντηση του ενός θα βρεθεί μέσα από την απάντηση στο δεύτερο αλλά ίσως δεν είναι έτσι.

Για αρχή, αναλογιστείτε αν θέλετε να μείνετε στη σχέση που ήδη έχετε. Από ότι καταλαβαίνω έχουν δημιουργηθεί κενά. Αυτά μπορούν να καλυφθούν; Μπορείτε να συνεχίσετε να είστε σε αυτή τη σχέση αν ίσως αλλάξουν κάποια πράγματα; Μήπως η αγάπη που νιώθετε έχει αλλάξει; Μπορεί να τον αγαπάτε, αλλά ίσως όχι σαν σύντροφο πλέον. Αν έχει συμβεί αυτό, μην νιώθετε άσχημα. Είναι κάτι που συμβαίνει και συχνά σηματοδοτεί το ότι μία σχέση έχει κάνει τον κύκλο της.

Μου δίνετε την εντύπωση πως μένετε σε αυτή τη σχέση γιατί θεωρείτε πως «πρέπει» να μείνετε γιατί σας έχει φερθεί σωστά. Αν όμως μένετε μαζί του από υποχρέωση, δεν του κάνετε κάποιο χατίρι. Αν τον αγαπάτε, αλλά δεν θέλετε να είστε πια ζευγάρι τότε ίσως ήρθε ο καιρός να αφήσετε ο ένας τον άλλο. Μπορεί να μοιάζει σκληρό και δύσκολο, ιδίως στην αρχή, αλλά στην ουσία έτσι θα ανοίξετε τον δρόμο για να βρείτε και οι δύο κάποιον άλλο με τον οποίο θα υπάρχει έρωτας.

Από αυτά που γράφετε, φαίνεται πως έχετε μια όμορφη σχέση. Κυρίως για αυτό το λόγο, αν νιώθετε πως ήρθε η ώρα να προχωρήσετε, δώστε της και ένα όμορφο και αξιοπρεπές τέλος.

Αν πάλι δεν θεωρείτε πως θέλετε να χωρίσετε, τότε θα πρέπει να διακόψετε την επικοινωνία με το άλλο παιδί. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν συνεχίσετε αυτή την παράλληλη «σχέση», κάποιος κάτι θα δει και κάποιος σίγουρα θα πληγωθεί. Δείτε μαζί με τον σύντροφο σας πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση έτσι ώστε να νιώθετε και εσείς καλυμμένη συναισθηματικά. Ίσως να χρειάζεστε ένα διάλειμμα, για να ξεκαθαρίσετε αν πραγματικά θέλετε να είστε μαζί.

Το θετικό είναι πως τώρα ξέρετε τι θέλετε από έναν σύντροφο και πως πρέπει να είναι μία ισορροπημένη σχέση. Έχοντας αυτό κατά νου μπορείτε να κάνετε σωστότερες επιλογές και να αποφύγετε καταστάσεις που θα σας πληγώσουν, όπως στο παρελθόν.

Ελπίζω να σας βοήθησα,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα