Βρέφος και γονείς: Πώς βλέπει τον κόσμο το παιδί σας όταν γίνει ενός έτους;

To παιδί σας έγινε ενός έτους! Φτάνοντας στο τέλος του πρώτου χρόνου της ζωής του, το βρέφος σας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον κόσμο με μια διαφορετική θεώρηση. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες στις οποίες έζησε αυτόν τον χρόνο, ο κύριος άξονας ήταν η σχέση που είχε με το άτομο που το τάιζε και το φρόντιζε, δηλαδή η δυαδική σχέση. Ασφαλώς πολλά άτομα ήταν σημαντικά γι’ αυτό αλλά το βρέφος χρειαζόταν να έχει έναν πιο στενό δεσμό με έναν ενήλικα.

Αυτή η ανάγκη εξακολουθεί να υπάρχει και τώρα που το βρέφος γίνεται ενός έτους. Αλλά εκείνο το οποίο εξελίσσεται μέσα του είναι η εντύπωση ότι είναι πλέον ένα ξεχωριστό άτομο και ότι οι άλλοι άνθρωποι γύρω του έχουν και σχέσεις μεταξύ τους και όχι μόνο μαζί του.

Στις οικογένειες όπου υπάρχουν δυο γονείς βλέπουμε ότι το βρέφος αρχίσει να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τη σχέση που έχει η μητέρα του με τον πατέρα του. Στις μονογονικές οικογένειες το βρέφος και πάλι παρατηρεί τις σχέσεις του γονιού με τον οποίο ζει με τους άλλους ενήλικες.

Τελειώνει η… βρεφική βασιλεία…

Σε αυτή τη φάση λοιπόν τελειώνει η βρεφική βασιλεία του παιδιού σας. Η θέση για ένα νέο βρέφους στην οικογένεια είναι πλέον κενή, όποτε κι αν αυτό έρθει, ύστερα από μερικούς μήνες χρόνια ή ποτέ!

Απόσπασμα από το βιβλίο “Κατανοώντας το βρέφος σας” της Λίζα Μίλερ. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Καστανιώτη για την ευγενική παραχώρηση του υλικού!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βρέφος με δύσπνοια: Πού οφείλεται και τι πρέπει να κάνεις

Βρέφος: Πώς οι εμπειρίες των πρώτων τριών χρόνων προδιαγράφουν το μέλλον του

Νέοι γονείς: Πώς να επιλέξετε το… πρώτο αντηλιακό του μωρού σας!

 

Σχετικά άρθρα