Δυσανεξία στη γλουτένη: 6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις πρόβλημα

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στο να χωνέψουν τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.

Συνήθως, άνθρωποι που έχουν το πρόβλημα αυτό πάσχουν από κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο η κατανάλωση γλουτένης δημιουργεί μόνιμη ζημιά στο λεπτό έντερο. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στους 100 ανθρώπους υποφέρει από το πρόβλημα αυτό.

Όμως, υπάρχει και ένα άλλο γκρουπ ανθρώπων που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα και είναι όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν τα ίδια συμπτώματα με την κοιλιοκάκη, όμως δεν υπάρχουν οι ζημιές που γίνονται στον οργανισμό, για αυτό και είναι δύσκολο σε πολλές περιπτώσεις να εντοπιστεί και να οριοθετηθεί.

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη;

Έχεις στομαχόπονο όταν τρως μακαρόνια

Το ίδιο μπορεί να σου συμβαίνει και στην περίπτωση που θα φας ψωμί. Η ναυτία και οι πόνοι στο στομάχι είναι τα πιο κλασικά συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά με την περίπτωσή σου και ότι μάλλον πάσχεις από δυσανεξία στη γλουτένη.

Έχεις φουσκώματα

Εάν μετά από κατανάλωση τροφών με γλουτένη αισθάνεσαι πρηξίματα στο στομάχι σου, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχεις δυσανεξία στη γλουτένη.

Έχεις ξηροδερμία

Σύμφωνα με έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη έχουν ξηροδερμία, έκζεμα, εξανθήματα και ακμή.

Έχεις απώλεια βάρους

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι χάνεις κιλά ανεξήγητα, τότε καλό θα είναι να κάνεις κάποια σχετική εξέταση γιατί η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια πιθανή αιτία.

Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς – Προβλήματα μνήμης

Εάν έχεις παρατηρήσει προβλήματα στο να συγκεντρωθείς και έχεις και θέματα στο να θυμηθείς πράγματα, τότε θα πρέπει να προβληματιστείς και να εξεταστείς για δυσανεξία στη γλουτένη.

Έχεις παράξενες κενώσεις

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι κατά την αφόδευσή σου τα περιττώματα έχουν περίεργο σχήμα, τότε καλό θα είναι να εξεταστείς για την περίπτωση δυσανεξίας στη γλουτένη.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υποψιάζεσαι ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις σχετικό πρόβλημα καλό θα είναι να απευθυνθείς άμεσα στον γιατρό σου, ώστε να εξεταστείς σχετικά.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα