Τα παιδιά μου είναι κατασκήνωση και πέθανε η γιαγιά τους. Να τους το ανακοινώσω;

Έχω 2 αγόρια 12 και 10 χρονών. Είναι στην κατασκήνωση και περνούν ωραία. Χθες η αγαπημένη τους γιαγιά πέθανε. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να πάω να τα πάρω για να είναι στην κηδεία ή να τους το ανακοινώσω μετά;

Στο ερώτημά σας απάντησε η συμβουλευτική ψυχολόγος Λουίζα Βογιατζή

Για τα παιδιά ο θάνατος ενός αγαπημένου τους προσώπου είναι επώδυνος αλλά αντιμετωπίσιμος και λιγότερο απειλητικός από όσο οι γονείς φανταζόμαστε. Πολλές φορές η απόκρυψη του και η δυσκολία των γονιών να μοιραστούν το δικό τους πένθος μαζί τους τον καθιστά απειλητικό. Η κηδεία είναι μία τυπική διαδικασία στην οποία τα παιδιά θεωρούμε καλό να συμμετέχουν επειδή νιώθουν καλύτερα σε τέτοιες στιγμές είναι μαζί με τους δικούς τους που θρηνούν. Σημαντικότερο ωστόσο από την παρουσία τους ή μη στην κηδεία, είναι, τα παιδιά να έχουν την δυνατότητα να είναι μαζί σας και να μπορούν να κλάψουν, να ρωτήσουν και να εκφράσουν ο,τι αισθάνονται.
Θα ήταν καλό να μην τους ανακοινώσετε το θάνατο της γιαγιάς τους από το τηλέφωνο αλλά όσο πιο άμεσα μπορείτε να τα επισκεφθείτε στην κατασκήνωση και να τους μιλήσετε από κοντά, αν θελήσουν να τα πάρετε και για 1-2 μέρες στο σπίτι για να είναι κοντά σας. Δείξτε τους ότι θεωρείτε φυσικό να ξαναγυρίσουν μετά πάλι στην κατασκήνωση (τα παιδιά περνούν το πένθος διαφορετικά από εμάς και συνήθως μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ο,τι έκαναν, αφήνοντας τη θλίψη τους να εκφραστεί σε “μικρές δόσεις” ανά διαστήματα).

Σχετικά άρθρα