Διαρκές και επίμονο ρέψιμο: Τι μπορεί να σου συμβαίνει;

Μια από τις πλέον φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, άσχετα εάν την έχουμε συνδέσει με έλλειψη καλών τρόπων συμπεριφοράς, είναι (και) το ρέψιμο.

Τι είναι το ρέψιμο;

Πρόκειται απλώς για αέρια τα οποία προέρχονται από το στομάχι. Άσχετα με το τι επικρατεί, το ρέψιμο είναι ένας ακόμα τρόπος του οργανισμού για να ανακουφιστεί. Με άλλα λόγια το ρέψιμο σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, καθώς συνήθως έτσι απαλλάσσεσαι από φουσκώματα, πρηξίματα κλπ. Το ρέψιμο είναι ένδειξη ότι το πεπτικό σου σύστημα λειτουργεί καλά.

Ποια είναι η σωστή συχνότητα ρεψίματος;

Σε περίπτωση που έχεις παρατηρήσει ότι ρεύεσαι διαρκώς, χωρίς κάποιον εμφανή λόγο και αυτό κρατάει για 3-4 μέρες μέσα στην εβδομάδα, τότε θα πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς και να επισκεφθείς οπωσδήποτε τον γιατρό σου.

Μια βασική αιτία για συνεχή ρεψίματα είναι το να καταπίνεις αέρα, επιστημονικά γνωστή και ως «αεροφαγία». Μολονότι ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση. Πρόκειται για μια κατάσταση, την οποία μπορείς να αντιμετωπίσεις και μόνη σου μειώνοντας τα αναψυκτικά που πίνεις, μιας και περιέχουν ανθρακικό ή να μασάς με το στόμα σου κλειστό.

Πότε είναι πιο σοβαρά τα πράγματα;

Τα πράγματα πάντως σοβαρεύουν εφόσον έχεις παρατηρήσει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Εάν ρεύεσαι απότομα και τόσο έντονα που κάνεις εμετό, τότε κάτι δεν πάει καλά με το έντερό σου.
  • Εάν νιώθεις έντονα πρησμένη και πονάς στο στομάχι σου, τότε θα πρέπει να εξεταστείς από ειδικό για να δεις τι ακριβώς συμβαίνει.
  • Οξείς πόνοι στα πλευρά. Στην περίπτωση αυτή πάσχεις μάλλον από διαφυλλική κήλη, μια κατάσταση όπου το στομάχι σου εισέρχεται στον οισοφάγο σου. Αν και δεν πρόκειται για επείγουσα κατάσταση, σου κάνει την καθημερινότητα αρκετά δύσκολη καθώς σου προκαλεί δυσφορία. Μάλιστα, εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει και σημαντικό πρόβλημα στο κυκλοφορικό σου.
  • Εφόσον έχεις παρατηρήσει ότι ρεύεσαι έντονα μετά τα γεύματά σου, τότε κατά πάσα πιθανότητα πάσχεις από σύνδρομο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  • Χάνεις απότομα κιλά. Εάν μαζί με τα ρεψίματα έχεις παρατηρήσει ότι χάνεις και κιλά, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστείς από τον γιατρό σου. Μια πιθανή αιτία είναι η ασθένεια του Chron.
  • Εάν μαζί με το ρέψιμο παρατηρείς διάρροια ή δυσκοιλιότητα και πολλά αέρια τότε κατά πάσα πιθανότητα πάσχεις από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή από δυσανεξία στη λακτόζη.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου, ο οποίος θα σε εξετάσει και αναλόγως θα σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από womenshealthmag. com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ρέψιμο: Τι πρέπει να κάνεις για να σου περάσει;

Γιατί δεν πρέπει να κρατάμε για πολλή ώρα τα αέριά μας!

Αέρια εντέρου: Όσα θέλεις να μάθεις και ντρέπεσαι να ρωτήσεις

Διάρροια και αέρια στην περίοδο: Πρέπει να ανησυχείς;

 

Σχετικά άρθρα