Θρόμβωση: Ποια συμπτώματα μαρτυρούν ότι κινδυνεύεις!

Οι παράγοντες που μπορεί να σου προκαλέσουν θρόμβωση είναι λίγο πολύ συγκεκριμένοι: Το κάπνισμα, η πολύωρη ακινησία σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο, η λήψη αντισυλληπτικών είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορεί να σου προκαλέσουν θρόμβωση.

Τι είναι, όμως, οι θρόμβοι;

Βασικά, οι θρόμβοι αίματος εμφανίζονται όταν πυκνώνει το αίμα, σχηματίζοντας ημιστερεές συστάδες. Τις περισσότερες φορές, οι θρόμβοι είναι αβλαβείς και απλά συμβαίνουν για να σταματήσουν το σώμα από την αιμορραγία πάρα πολύ (όπως όταν παίρνετε μια περικοπή). Ωστόσο, όταν σχηματίζονται θρόμβοι αίματος σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας, όπως η καρδιά σας ή οι χορδές σας, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Όταν ένας θρόμβος σχηματίζεται σε μια φλέβα, ονομάζεται βαθιά φλεβική θρόμβωση. Συνήθως, εμφανίζεται στα πόδια, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στα χέρια μετά από σοβαρό τραυματισμό στο άνω μέρος του σώματος.

Συνήθως, οι θρόμβοι αυτοί διαλύονται από μόνοι τους, όμως μπορεί να γίνουν ακόμα και μοιραίοι εάν «ταξιδέψουν» αλλού μέσα στο σώμα, όπως για παράδειγμα στους πνεύμονες που μπορείς να πάθεις πνευμονική εμβολή ή και στην καρδιά, όπου κινδυνεύεις από εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι θρόμβοι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και συνήθως μπορεί να εκδηλωθούν σαν ελαφριά ενόχληση στο χέρι ή στο πόδι σας.

Δες παρακάτω ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ότι έχεις θρόμβωση και πάρε τα μέτρα σου:

Πρήξιμο στο χέρι ή στο πόδι

Στη θρόμβωση το ένα σου πόδι φαίνεται πιο πρησμένο από το άλλο συνήθως κάτω από το γόνατο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει επειδή όταν σχηματίζεται θρόμβος στη φλέβα σου, το αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει στην καρδιά σου και η πίεση προκαλεί την εξάπλωση του υγρού στον ιστό του ποδιού σου.

Χέρι ή πόδι κόκκινο και ζεστό

Η μειωμένη ροή αίματος από το πόδι πίσω στην καρδιά αυξάνει την πίεση σε μια φλέβα, πιέζοντας τα υγρά στους άλλους ιστούς σου, προκαλώντας φλεγμονή, ζεστασιά και ερυθρότητα. Ολόκληρο το πόδι σου εμφανίζεται συνήθως κόκκινο, αν και ο αποχρωματισμός μπορεί να οφείλεται σε ανωμαλίες, αλλά να έχεις κατά νου ότι μπορείς να έχεις έναν θρόμβο, χωρίς ερυθρότητα ή πρήξιμο.

Έχεις ταχυπαλμίες και λαχανιάζεις

Οι ταχυπαλμίες είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα, όταν ο θρόμβος έχει προχωρήσει στον πνεύμονά σου, οπότε παθαίνεις πνευμονική εμβολή. Λαχανιάζεις σαν να ασκείσαι, χωρίς όμως να συμβαίνει αυτό. Ο λόγος είναι ότι η καρδιά σου δουλεύει πιο έντονα προκειμένου να απαλλαγεί από τον θρόμβο και να πάρει περισσότερο οξυγόνο.

Έχεις πόνους στο χέρι ή στο πόδι

Η δυσάρεστη πίεση στο πόδι σας είναι ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα θρόμβου αίματος, λόγω της φλεγμονής. Συνήθως δεν είναι σοβαρή, αλλά θα είναι οδυνηρή, ειδικά όταν περπατάς. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος χειροτερεύει με το χρόνο (εκτός αν, φυσικά, ο θρόμβος διαλυθεί μόνος του).

Νομίζεις ότι παθαίνεις κρίση πανικού

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεσαι εξαιρετικά ανήσυχη, αν βιώνεις μια πνευμονική εμβολή. Αυτό μοιάζει με μια κρίση πανικού, που είναι στην πραγματικότητα μια πολύ συχνή λανθασμένη διάγνωση μεταξύ των γυναικών κάτω των 40 ετών. Βεβαιώσου ότι εξηγείς όλα τα άλλα συμπτώματα που αντιμετωπίζεις στον γιατρό σου.

Οξύς πόνος στο στήθος

Είναι πολύ πιθανό να έχεις οξύ και απότομο πόνο στο στήθος, όταν πας να ανασάνεις βαθιά ή να βήξεις. Σημαντική σημείωση:  Αυτή η αίσθηση είναι διαφορετική από τον πόνο στο στήθος, που προκαλείται από καρδιακή προσβολή.

Βήχας με αίμα

Ένας θρόμβος μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες σου, κάνοντάς σε να βήχεις αίμα. Αυτό συμβαίνει επίσης με την πνευμονία, αλλά συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή από πνευμονική εμβολή.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα