Μηνιγγίωμα: Γιατί “χτυπάει” πιο συχνά τις γυναίκες; Πότε μπορεί να αποβεί μοιραίο;

Ένα μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος που προκύπτει από τους μηνιγγίους – τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλό σας και το νωτιαίο μυελό.

Αν και δεν είναι τεχνικά ένας όγκος στον εγκέφαλο, περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία επειδή μπορεί να συμπιέσει ή να συμπιέσει τον γειτονικό εγκέφαλο, τα νεύρα και τα αγγεία.

Το μηνιγγίωμα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος όγκου που σχηματίζεται στο κεφάλι.

Τα περισσότερα μηνιγγιώματα αναπτύσσονται πολύ αργά, συχνά σε πολλά χρόνια χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις τους σε γειτονικούς εγκεφαλικούς ιστούς, νεύρα ή αγγεία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναπηρία.

Τα μηνιγγιώματα εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και συχνά ανακαλύπτονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί μηνιγγίωμα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Επειδή τα περισσότερα μηνιγγιώματα αναπτύσσονται αργά, συχνά χωρίς σημαντικά σημάδια και συμπτώματα, δεν απαιτούν πάντα άμεση θεραπεία και μπορεί να παρακολουθούνται με την πάροδο του χρόνου.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα ενός μηνιγγιώματος αρχίζουν συνήθως σταδιακά και μπορεί να είναι πολύ λεπτά. Ανάλογα με τον τόπο στον εγκέφαλο ή, σπάνια, την σπονδυλική στήλη του όγκου, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Αλλαγές στην όραση, όπως το να βλέπεις διπλό ή θολότητα
2. Πονοκέφαλοι που επιδεινώνουν με το χρόνο
3. Απώλεια ακοής ή χτύπημα στα αυτιά
4. Απώλεια μνήμης
5. Απώλεια οσμής
6. Κατασχέσεις
7. Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Τα περισσότερα σημεία και τα συμπτώματα ενός μηνιγγιώματος εξελίσσονται αργά, αλλά μερικές φορές ένα μηνιγγίωμα απαιτεί επείγουσα περίθαλψη.

Ζητήστε επείγουσα φροντίδα αν έχετε:

1.Ξαφνική εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων

2.Ξαφνικές αλλαγές στην όραση ή τη μνήμη σας

3.Κάντε μια συνάντηση για να δείτε τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονα συμπτώματα και συμπτώματα που σας αφορούν, όπως πονοκεφάλους που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου

Σε πολλές περιπτώσεις, επειδή τα μηνιγγιώματα δεν προκαλούν εμφανή σημεία ή συμπτώματα, ανακαλύπτονται μόνο ως αποτέλεσμα της ανίχνευσης εικόνων που γίνεται για λόγους που αποδεικνύονται άσχετοι με τον όγκο, όπως τραυματισμό στο κεφάλι, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πονοκεφάλους.

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί ένα μηνιγγίωμα. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι κάτι μεταβάλλει κάποια κύτταρα στα μηνίματά σας για να τα πολλαπλασιάσει εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε έναν όγκο μηνιγγειώματος.

Είτε συμβαίνει αυτό λόγω των γονιδίων που κληρονομούν, των ορμονών (που μπορεί να σχετίζονται με την συχνότερη εμφάνιση στις γυναίκες), η σπάνια περίπτωση προηγούμενης έκθεσης σε ακτινοβολία ή άλλους παράγοντες παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι εμφανίζονται μηνιγγιώματα σε συνδυασμό με τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για ένα μηνιγγίωμα περιλαμβάνουν:

Ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία που περιλαμβάνει ακτινοβολία στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιώματος.

Γυναικείες ορμόνες. Τα μηνιγγιώματα είναι συχνότερα στις γυναίκες, οδηγώντας τους γιατρούς να πιστεύουν ότι οι ορμόνες των γυναικών μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Μερικές μελέτες έχουν επίσης προτείνει μια σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του μηνιγγιώματος που σχετίζεται με τον ρόλο των ορμονών.

Μία κληρονομική διαταραχή του νευρικού συστήματος. Η σπάνια νευροϊνωμάτωση 2 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιώματος και άλλων όγκων του εγκεφάλου.

Παχυσαρκία. Ένας υψηλός ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) είναι ένας καθορισμένος παράγοντας κινδύνου για πολλούς τύπους καρκίνων και ένας μεγαλύτερος επιπολασμός μηνιγγειωμάτων, μεταξύ παχύσαρκων ατόμων έχει παρατηρηθεί σε αρκετές μεγάλες μελέτες. Πάντως, η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και μηνιγγειωμάτων δεν είναι ξεκάθαρη.

Επιπλοκές

Ένα μηνιγγίωμα και η θεραπεία του, συνήθως χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως: Δυσκολία συγκέντρωσης Απώλεια μνήμης Αλλαγές προσωπικότητας

Πρόληψη

Ο γιατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες επιπλοκές και να σας παραπέμψει σε ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε άλλες επιπλοκές.

Πηγή: mayoclinic.org

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X