Επιτυχία: Εκείνοι που ξεχωρίζουν γνωρίζουν την αξία του να είσαι διαφορετικός

Οι άνθρωποι που δημιουργούν έργα τα οποία οι λάτρεις της μόδας μιμούνται κάνουν ακριβώς το αντίθετο από ό,τι είναι στη μόδα.

Δημιουργούν κάτι που είναι εκτός μόδας, εκτός χρόνου και λάθος.

Οι πρωτότυπες ιδέες δημιουργούνται από αυθεντικά άτομα, ανθρώπους οι οποίοι, είτε μέσω της διαίσθησής  είτε μέσω της ενόρασης, γνωρίζουν την αξία τού να είσαι διαφορετικός και θεωρούν την κοινοτυπία έναν επικίνδυνο χώρο.

Στην αρχή της δεκαετίας του 1970 η Βίβιεν Γουέστγουντ και ο Μάλκομ ΜακΛάρεν άνοιξαν ένα κατάστημα στο Σεντ Κρίστοφερς Πλέις, μία περιοχή τελείως εκτός μόδας, λίγο πιο πέρα από την Όξφορντ Στριτ στο Λονδίνο.

Διάλεξαν για όνομα του καταστήματος τους το “Νοσταλγόντας τις λάσπες”. Τα ρούχα τους προηγούνταν κατά τριάντα χρόνια της εποχής τους. Αφενός δεν μπορούσαν να φορεθούν και αφετέρου δεν μπορούσε κανείς να τα αγοράσει.

Το κατάστημά τους ήταν παράξενο, για να το χαρακτηρίσουμε με ήπιο τρόπο. Και έκλεισε μάλλον γρήγορα.

Η κίνηση αυτή ήταν αφελής ή η καλύτερη που μπορούσαν να κάνουν;

Αν δεν διέθεταν το πνεύμα και το περισσό θάρρος για να κάνουν αυτή την κίνηση, η Γουέστγουντ δεν θα είχε αναδειχθεί στην πιο αξιολάτρευτη σχεδιάστρια της Μεγάλης Βρετανίας και ο ΜακΛάρεν δεν θα είχε σχηματίσει το συγκρότημα Σεξ Πίστολς.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ό,τι κι αν σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο» του Πολ Άρντεν. Ευχαριστούμε θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

Σχετικά άρθρα