Ξεχωριστή ντοματοσαλάτα με ψητές πιπεριές, μελιτζάνες και τραγανές πίτες

Συνδυάζουμε ωμά λαχανικά με ψητά ή βρασμένα και δημιουργούμε πλούσια με ιδιαίτερο ντρέσινγκ, σαλάτα!

 

Υλικά

  • 3 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 3 πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση
  • 2 τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες κατά μήκος σε λεπτές φέτες (για να τις κόψουμε σε φέτες, πρέπει οι μελιτζάνες να είναι όσο το δυνατόν πιο «ίσιες». Τέλειο αποτέλεσμα θα πετύχουμε με το «μαντολίνο» – σε μαγαζιά με κουζινικά) το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε, βάζουμε περισσότερο δυόσμο) 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
  • 120 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 2 μικρές αραβικές πίτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 30 ml βαλσαμικό ξίδι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 80 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα των λαχανικών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° C στη λειτουργία του αέρα (τα λαχανικά ψημένα σε αυτήν τη θερμοκρασία γίνονται απίστευτα μαλακά και με υπέροχη, γλυκιά γεύση). Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Απλώνουμε τις φέτες της μελιτζάνας και τις πιπεριές, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις αλατίζουμε. Σε ένα άλλο μέτριο, ρηχό ταψί απλώνουμε τις αραβικές πίτες, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις πασπαλίζουμε με την πάπρικα και αλατοπίπερο. Βάζουμε το ταψί με τα λαχανικά στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. Τραβάμε για λίγο το ταψί από το φούρνο και βγάζουμε τις πιπεριές (που ψήνονται συντομότερα από τις μελιτζάνες) σε μια πιατέλα. Ξαναβάζουμε το ταψί με τις μελιτζάνες στο φούρνο και σε άλλο ράφι το ταψί με τις αραβικές πίτες. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να γίνουν τραγανές οι πίτες. Ξεφουρνίζουμε και τα δύο ταψιά. Βάζουμε τις μελιτζάνες στην πιατέλα με τις πιπεριές, τις απλώνουμε ομοιόμορφα, τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τις περιχύνουμε με το μισό λάδι και το μισό βαλσαμικό. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες με το κρεμμύδι, το δυόσμο και το βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το βαλσαμικό. Αδειάζουμε το μείγμα της ντομάτας πάνω από τα ψητά λαχανικά και με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε σε διάφορα σημεία το κατίκι. Σερβίρουμε με τις αραβικές πίτες.

 

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα