Προσφυγικό: Συμφωνία με αγκάθια για τη Μέρκελ

Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών τα γερμανικά ΜΜΕ μετά τον συμβιβασμό της Άνγκελα Μέρκελ με τον Χορστ Ζεεχόφερ. Το Spiegel επισημαίνει ότι οι δύο εταίροι κάθε άλλο παρά σύμφωνοι είναι στο θέμα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η «καυτή πατάτα» μεταφέρεται τώρα στα χέρια του κυβερνητικού εταίρου, SPD, στη γειτονική Αυστρία και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε..

Οι συνομιλίες έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχηγείο του CDU σε παγωμένη ατμόσφαιρα. Ο Ζεεχόφερ είχε πάρει μαζί τους τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του, ακόμα και τον «συνταξιούχο» επί σειρά ετών ηγέτη του κόμματος Εντμουντ Στόιμπερ, που πιστεύουν στη σκληρή μεταναστευτική του πολιτική. Η Μέρκελ είχε μαζί της την γενική γραμματέα του κόμματος Ανεγκρέτ Κπραμπ – Καρεμπάουερ.

Επί ώρες έσβηναν και έγραφαν και μετά κατέληξαν στον «συμβιβασμό: Στα Γερμανο-αυστριακά σύνορα θα συγκεντρώνονται όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ήδη εγγραφεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε., σε «κέντρα διέλευσης» και από εκεί θα επιστρέφουν πίσω στις άλλες χώρες- μέλη. Για να πετύχει το σχέδιο θα πρέπει να συναφθούν συμφωνίες με αυτές τις χώρες και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει, θα επιτρέπει ο μεταβίβαση των προσφύγων στην Αυστρία, μετά από συμφωνία με τη Βιέννη.

Επομένως και ο Ζεεχόφερ ικανοποιείται με τη γρήγορη αναχώρηση των προσφύγων/μεταναστών, αλλά και η Μέρκελ με την πρόνοια των διμερών συμφωνιών με τις άλλες χώρες.

Είναι όμως έτσι; Μόνο εκ πρώτης όψεως. Μέχρι να  υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία πρέπει να γίνουν πολλά μεγάλα βήματα: Πρέπει να ιδρυθούν αυτά τα «κέντρα διέλευσης», πρέπει να συναφθούν οι συμφωνίες επιστροφής με τις άλλες ευρωπαϊκές χωρες – και ειδικά την Ιταλία που είναι κομβικής σημασίας και η οποία το αρνείται κατηγορηματικά προς το παρόν- πρέπει να την αποδεχθεί η Αυστρία, πράγμα δύσκολο και πρέπει να πειστεί η ομοσπονδιακή αστυνομία ότι θα αναλάβει το καθήκον να διασφαλίσει ότι τα «κέντρα διέλευσης» δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι. Με άλλα λόγια ότι κανείς δεν θα μπορεί να φύγει από εκεί, παρα μόνο για να εκδιωχθεί από την χώρα.

«Ο Χορστ Ζεεχόφερ στάθηκε μπροστά στις κάμερες και ισχυρίστηκε ότι πέρασαν όλες οι θέσεις του για το προσφυγικό. Οπότε αποφασίστηκαν οι άμεσες απορρίψεις των αιτούντων άσυλο από τα σύνορα;» διερωτάται το περιοδικό και απαντάει «Όχι». «Η Άνγκελα Μέρκελ, στις δηλώσεις της, έκανε λόγο για συμφωνία με το CSU η οποία βρίσκεται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Οπότε υπάρχει ευρωπαϊκή λύση; Όχι» τονίζει ξανά το Spiegel.

Σημειώνει, πάντως, ότι το CSU και το CDU δεν πέτυχαν καμία συγκεκριμένη λύση στο θέμα της διαμάχης και δεν συμφώνησαν στους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν τη δευτερογενή μετανάστευση, απλά μεταφέρουν τα προβλήματά τους.

Αρχικά στον κυβερνητικό εταίρο του SPD. Οι Σοσιαλδημοκράτες καλούνται σήμερα να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο (κέντρα διέλευσης) το οποίο είχαν απορρίψει κατηγορηματικά το 2015. Το απόγευμα θα συναντηθούν πάλι όλοι μαζί για να διευκρινιστούν ορισμένα σημεία, όπως είπε η επικεφαλής του κόμματος Αντρεα Νάλες.

Τα δύο συντηρητικά κόμματα δεν μεταφέρουν τις ευθύνες τους μόνο στον κυβερνητικό εταίρο, αλλά και στην Αυστρία. Η κυβέρνηση της Βιέννης πρέπει να συμφωνήσει για τις ζώνες transit, ενώ θα πρέπει, επίσης, να ισχύσουν οι συμφωνίες με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Παράλληλα, το Spiegel επισημαίνει ότι τα δύο αδελφά κόμματα μεταφέρουν το πρόβλημα και χρονικά, καθώς πολλά βασίζονται στις διαπραγματεύσεις που θα έχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της Ε.Ε. για τις μετεγκαταστάσεις και επιστροφές προσφύγων. Ο Χορστ Ζέεχοφερ δηλαδή θα εργαστεί για λογαριασμό της Άνγκελα Μέρκελ με την οποία, μέχρι πριν από μερικές ώρες, ήταν στα… μαχαίρια.

Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Χορστ Ζεεχόφερ έχουν χάσει τα ερείσματά τους εντός των κομμάτων τους. Το CDU έχει εδώ και καιρό διατυπώσει τις διαφωνίες του με την πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος στο προσφυγικό, ενώ η ηγεσία του CSU ανέχεται τον Ζεεχόφερ μόνο και μόνο για να μπορέσει να του… φορτώσει μια ενδεχόμενη ήττα στις βαυαρικές εκλογές.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα