Ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης: Νέα τραγωδία με δεκάδες αγνοούμενους μετανάστες

Δεκάδες μετανάστες, 63 στο σύνολο, αγνοούνται μετά το ναυάγιο φουσκωτής βάρκας στα ανοικτά της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που διασώθηκαν.
Σύμφωνα με τον ναύαρχο Αγιούμπ Κάσεμ, 41 μετανάστες, που φορούσαν σωσίβια γιλέκα, μπόρεσαν να διασωθούν.

Όπως ανέφεραν οι άνθρωποι που σώθηκαν, το πλεούμενο, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί 104 άνθρωποι, βούλιαξε στα ανοικτά της πόλης Γκαράμπουλι, περίπου 50 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Πέρα από τους 41 διασωθέντες, πλοίο της λιβυκής ακτοφυλακής μετέφερε τη Δευτέρα στην Τρίπολη άλλους 235 μετανάστες, ανάμεσά τους 54 παιδιά και 29 γυναίκες, που σώθηκαν σε δύο προηγούμενες επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή.

Το σκάφος έφθασε στην Τρίπολη με καθυστέρηση σχεδόν 24 ωρών εξαιτίας μιας βλάβης, εξήγησε ο Κάσεμ.

Το νέο ναυάγιο αυξάνει σε τουλάχιστον 170 τον αριθμό των μεταναστών που κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την Παρασκευή.

Την Παρασκευή ανασύρθηκαν τα πτώματα τριών βρεφών, ενώ περίπου 100 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί.
Διασώθηκαν 16 μετανάστες, όλοι τους νεαροί άνδρες.

Η Λιβύη είναι χώρα προορισμού ή διέλευσης προς την Ευρώπη για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν υπό ακραίες συνθήκες την κεντρική Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης, όπου δρουν δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Στο μεταξύ, σχεδόν 9.000 μετανάστες επαναπατρίστηκαν από τη Λιβύη κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του 2018, εντός των ορίων του προγράμματος «οικειοθελούς επιστροφής» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), δήλωσε τη Δευτέρα στέλεχος του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Τζομάα Μπιν Χάσαν, τον συντονιστή του προγράμματος στην Τρίπολη, 8.938 παράτυποι μετανάστες από 30 χώρες της Αφρικής και της Ασίας επαναπατρίστηκαν το πρώτο μισό της χρονιάς.

Στις στατιστικές που έδωσε δεν συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι με καθεστώς προσφύγων, που μεταφέρθηκαν σε τρίτες χώρες από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), διευκρίνισε ο Μπιν Χάσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα