Πώς να μιλήσεις στα παιδιά σου για τον καρκίνο: Ένα τρυφερό παραμύθι που θα σε βοηθήσει

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για τον καρκίνο; Πώς να παλέψεις με τη χρόνια και βασανιστική αυτή ασθένεια και να συνεχίσεις να ζεις τις χαρές της ζωής σου με την οικογένειά σου; Είναι δύσκολο και χρειάζεται πολύ μεγάλο ψυχικό σθένος, στήριξη, θέληση και θετική σκέψη. Αυτό το θέμα πραγματεύεται με γλυκό και τρυφερό τρόπο η ψυχολόγος Όλγα Κωνσταντίνου στο παραμύθι της «ο κ. Αρκίνος Κλεισούρας» (εκδόσεις Κασταλία).

Ο κ. Αρκίνος παρουσιάζεται ως ένα τερατάκι που είναι συνέχεια παρόν στη ζωή της οικογένειας και χαλάει τις στιγμές τους. Φέρνει θλίψη και δυστυχία, ενώ τίποτα δεν είναι όπως πριν! Η μαμά κλαίει, ο μπαμπάς είναι λυπημένος και η μικρή Μαρία προσπαθεί να… ξορκίσει τον κακό κ. Αρκίνο…

Του φωνάζει «Φύγε» αλλά εκείνος δεν φεύγει με τίποτα! Και δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει, πώς να απαλλαγεί από τον κ. Αρκίνο Κλεισούρα! H λύση έρχεται από τους… ομοιοπαθούντες γείτονες, που πάλεψαν με τον κ. Αρκίνο και τον νίκησαν. Δεν τον άφησαν να τους ρίξει μέσα στην κατήφεια και τη στεναχώρια!

Το παραμύθι προσπαθεί να αναδείξει την προσπάθεια των μελών της οικογένειας να δώσουν νόημα στη χρόνια ασθένεια, σπάζοντας την σιωπή, μιλώντας για δυσάρεστα συναισθήματα και δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο διαλόγου στην οικογένεια. Όσο η Μαρία προσπαθούσε να τον απομακρύνει και να αρνείται την ύπαρξή του, εκείνος γιγάντωνε, ρούφαγε… την ενέργεια της οικογένειας και χάλαγε περισσότερο τις στιγμές τους. Το μυστικό τελικά είναι να τον αποδεχτείς, να ζεις μαζί του, αλλά να μην του δίνεις σημασία!

Γιατί σημασία έχει να μην αφήνεις τον κ. Αρκίνο να σε παίρνει από κάτω και να σου χαλάει τις ευτυχισμένες στιγμές! Ζήσε τις στιγμές σου με το παιδί σου όσο πιο έντονα μπορείς και βάλε σε ένα «κουτάκι» ό,τι το δυσάρεστο μπορεί να προσπαθεί να διαταράξει την οικογενειακή σας γαλήνη!

 

Σχετικά άρθρα