Σκοπιανό: Πυρετώδεις διεργασίες για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Συνεχείς επαφές με πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους έχει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με στόχο να ξεκαθαρίσουν οι όροι υπό τους οποίους θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, αλλά και να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η διατύπωση της ερώτησης.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ερώτηση του δημοψηφίσματος, αλλά και το έαν αυτό θα είναι συμβουλευτικό ή υποχρεωτικό. «Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμη το ζήτημα, αλλά θα βρεθεί στην ατζέντα μετά τις 11-12 Ιουλίου και τη Σύνοδο του NATO, όπου αναμένουμε να λάβουμε πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία» είπε ο κ. Ζάεφ για να προσθέσει ότι «μετά ελπίζουμε να ορίσουμε την ημερομηνία για το δημοψήφισμα, να διατυπώσουμε τν ερώτηση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα διεξαχθεί».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πάντως, ανέφερε ότι η ερώτηση θα περιλαμβάνει τόσο τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και την ένταξη στην ΕΕ και το NATO.

Με βάση τις δηλώσεις Ζάεφ το δημοψήφισμα αναμένεται να διεχαθεί στο δεύτερο μισό του Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα