Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια… κακή συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο;

Τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε χρώματα, διαλυτικά και βερνίκια και είναι επίσης φορείς γονιδίων που τους καθιστούν περισσότερο επιρρεπείς στην εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης, διατρέχουν πράγματι μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε χρωστικές ή διαλυτικές ουσίες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν εκτεθεί σε αυτούς τους παράγοντες. Τα άτομα που εκτίθενται σε αυτές τις ουσίες και παράλληλα είναι φορείς γονιδίων που τα καθιστούν επιρρεπή στη πολλαπλή σκλήρυνση έχουν σχεδόν επταπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου, συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν τέτοιο ιστορικό έκθεσης ή γενετική προδιάθεση.

Μάλιστα, οι καπνιστές έχουν ακόμα 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση απ’ αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ ή δεν εκτέθηκαν σε διαλυτικά και δεν έχουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ανέλυσαν στοιχεία για 2.042 άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση και τα συνέκριναν με 2.947 ίδιας ηλικίας και φύλου. Με αιματολογικές εξετάσεις καθορίστηκε αν το κάθε άτομο είχε γενετικό υπόβαθρο που το καθιστούσε επιρρεπές στη νόσο, ενώ ερωτήθηκε για την έκθεσή του σε οργανικά διαλυτικά, χρώματα ή βερνίκια επιφανειών και αν είχε ποτέ καπνίσει.

Στην ομάδα χωρίς γονίδια σχετικά με την πολλαπλή σκλήρυνση και κάπνισμα ή έκθεση σε διαλυτικά, υπήρχαν 139 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και 525 χωρίς. Στην ομάδα με γονίδια της νόσου και έκθεση σε διαλυτικά αλλά όχι τσιγάρο, 34 άτομα είχαν πολλαπλή σκλήρυνση και 19 όχι. Στην ομάδα με γονίδια της πολλαπλής σκλήρυνσης και έκθεση σε διαλυτικά και κάπνισμα, 40 άτομα νοσούσαν και πέντε όχι.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα γονίδια και η έκθεση στα διαλυτικά συνδυαστικά ευθύνονται για το 60% του κινδύνου εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.

«Υπάρχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις όπου οι διάφοροι παράγοντες έχουν συνδυαστικά μεγαλύτερη επίδραση απ’ ότι ο καθένας μόνος του. Χρειάζονται πάντως περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του ρόλου των συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου που εντοπίσαμε. Ίσως η έκθεση σε διαλυτικά και το τσιγάρο να προκαλούν τον ερεθισμό και φλεγμονή στους πνεύμονες που με τη σειρά τους πυροδοτούν μια σειρά ανοσοποιητικών αντιδράσεων», σχολιάζει η Άννα Χεντστρουμ συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα