Τραμπ: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ανατρέπουμε τον Μαδούρο»

Πολλές φορές είχε αναφερθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην πιθανότητα εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα σε συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους του στον Λευκό Οίκο.
Το είχε πει και δημόσια τον περασμένο Αύγουστο, αλλά σύμφωνα με το Associated Press η εμμονή του προέδρου με το σενάριο της εισβολής ήταν τέτοια που είχε αφήσει άφωνους και τους στενούς συνεργάτες του.

Μία ημέρα πριν κάνει αυτές τις επίμαχες δηλώσεις, είχε αιφνιδιάσει τους αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο ρωτώντας επίμονα γιατί δεν παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μαδούρο με το επιχείρημα ότι η χαώδης οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα αποτελεί περιφερειακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AP, η ερώτηση αιφνιδίασε τους παρευρισκόμενους, μεταξύ αυτών τον σύμβουλο ασφαλείας του Τραμπ, Χέρμπερτ ΜακΜάστερ, και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, οι οποίοι έκτοτε έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Λέγεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, υπογραμμίζοντάς του ότι στρατιωτική δράση θα αποξενώσει και τους λοιπούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, οι οποίοι μέχρι τώρα στηρίζουν την αμερικανική πολιτική των κυρώσεων κατά του Νίκολας Μαδούρο και της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος δεν πείστηκε και ο Τίλερσον αναγκάστηκε την επομένη να σταθεί σκυθρωπός στο πλευρό του Τραμπ, όταν εκείνος -φλερτάροντας ακόμα με την ιδέα- έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Εχουμε πολλές επιλογές με τη Βενεζουέλα. Είναι γείτονάς μας. Βρισκόμαστε παντού στον κόσμο και έχουμε στρατό παντού στον κόσμο, σε μέρη που είναι πολύ πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι και τόσο μακριά και οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν και πεθαίνουν. Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής επιλογής, εάν κριθεί αναγκαίο».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αργότερα ότι αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα από τον Μαδούρο, με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας οργισμένο να χαρακτηρίζει την απειλή του Τραμπ «τρέλα» και «υπέρτατο εξτρεμισμό».

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, πάντως, η ιδέα δεν έφυγε από το μυαλό του Τραμπ, σύμφωνα με το AP. Λίγο μετά έθεσε το θέμα στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ύστερα κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, σε ιδιωτικό δείπνο με «συμμάχους» ηγέτες από τη Λατινική Αμερική.
Εκεί, δε, έκανε σαφές ότι έχει επιλέξει να αγνοεί τις συμβουλές των… συμβούλων του.

«Το προσωπικό μου μού τόνισε να μη σας το πω αυτό», εκμυστηρεύτηκε ο Τραμπ στους συνδαιτυμόνες του και μετά άρχισε να τους ρωτάει έναν έναν εάν είναι βέβαιοι ότι δεν θέλουν μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
Τελικώς, όπως αναφέρει το AP στο ρεπορτάζ του, ο ΜακΜάστερ φαίνεται ότι έπεισε τον Τραμπ να εγκαταλείψει την ιδέα και το ενδιαφέρον του για το θέμα άρχισε να υποχωρεί.

Σε γενικές γραμμές πάντως η στάση του Τραμπ απέναντι στα σενάρια στρατιωτικής παρέμβασης σε τρίτες χώρες είναι τουλάχιστον αλλοπρόσαλλη.

Από τη μία επιμένει να επαναπατρίσει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία και πιέζει να φύγουν και οι στρατιώτες του από την Ευρώπη και από την άλλη -εκτός από τη Βενεζουέλα- έχει απειλήσει τον νέο «σύμμαχό» του, τη Βόρεια Κορέα, με «φωτιά και οργή» και ολική καταστροφή, για να χαρακτηρίσει αργότερα -στη συνάντησή του με τον δικτάτορα της Πιονγιάνγκ- τη στρατιωτική σύγκρουση «αδιανόητη» αφού θα κοστίσει εκατομμύρια ζωές.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα