Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Αντιδραστικό παιδί: πώς αντιμετωπίζει ένας γονέας την… προκλητική συμπεριφορά του;
antidrastiko paidi goneis

Αντιδραστικό παιδί: πώς αντιμετωπίζει ένας γονέας την… προκλητική συμπεριφορά του;

Όλο και πιο συχνά οι γονείς αναζητούν τρόπους διαχείρισης των προκλητικών συμπεριφορών και της ανυπακοής των παιδιών τους. Τέτοιες καταστάσεις είναι σημεία των καιρών και αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου απειλών- τιμωριών- υποσχέσεων- φωνών και πάλι από την αρχή. Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου είναι αποτέλεσμα μάθησης.

Γράφει η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Ο καθένας μας έμαθε να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο επειδή ενισχύθηκε θετικά (με έπαινο) ή αρνητικά (με στέρηση προνομίων). Έτσι και τα παιδιά. Πολλές φορές αποφασίζουν να δοκιμάσουν πόσο ελαστικά είναι τα όρια των γονιών τους. Δεν σημαίνει πως αυτό γίνεται πάντα επίτηδες, αλλά αντίθετα είναι μέρος της φυσιολογικής πορείας της ανάπτυξης τους. Αν οι γονείς παραμείνουν σταθεροί σε αυτό που έχουν θέσει ως κανόνα της οικογένειας τους, μόνο όφελος μπορεί να έχει το παιδί τους, όσο σκληρό και αν φαίνεται το να είναι ανυποχώρητοι μπροστά στις φωνές, τα ουρλιαχτά ή και την επιθετικότητά του. Η σταθερότητα αυτή ερμηνεύεται με τον καιρό από το παιδί ως αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Μπροστά σε ένα πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει θα ξέρει πως έχει στο πλάι του τους γονείς του, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί σταθεροί στις αποφάσεις τους χωρίς να φάσκουν και αντιφάσκουν, αναιρώντας οι ίδιοι τους εαυτούς τους.
Τα όρια δεν είναι τιμωρία. Τα όρια είναι ασφάλεια για το παιδί. Η απόλυτη ελευθερία το γεμίζει άγχος και ανασφάλεια διότι δεν γνωρίζει πού να σταματήσει, από τι να φυλαχτεί και πώς να δείξει τον σεβασμό. Πολλοί γονείς ζητούν πρακτικούς οδηγούς για τις δύσκολες συμπεριφορές, όμως δεν υπάρχει εγχειρίδιο για αυτές αν δεχτούμε πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό.

Στην αρχή του άρθρου αναφέρθηκε πως το αίτημα των γονιών για οδηγίες σχετικές με την αντιμετώπιση των παιδιών τους σε καταστάσεις κρίσεων είναι σημείο των καιρών. Αυτό σημαίνει πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μικρότερη ανοχή και υπομονή στα ξεσπάσματα από πλευράς κηδεμόνων με αποτέλεσμα τα παιδιά να ΄»παρκάρονται» μπροστά από οθόνες τηλεοράσεων, υπολογιστών και tablet για να έχουν την ησυχία τους οι γονείς. Αυτά, ανάλογα με το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται, τείνουν να αυξάνουν την επιθετικότητα, παρορμητικότητα, να μειώνουν την αίσθηση του κινδύνου και τη συγκέντρωση των παιδιών, με ο,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Συνεπώς, όταν και η έκθεση σε αυτά τα μέσα είναι χωρίς όριο αναμένονται φωνές και τσακωμοί στην οικογένεια.

Αν από την άλλη μεριά έχουμε ένα παιδί με αισθητηριακή ζητήματα, ενδέχεται να μην αντέχει τις φωνές υψηλής έντασης σε καταστάσεις τσακωμού με αποτέλεσμα να φωνάζει περισσότερο για να τις καλύψει ή να κλείνει τα αυτιά του.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να βρούμε την αιτία από την οποία πηγάζει και πυροδοτείται η κατάσταση αυτή και να ζητήσουμε τη βοήθεια ψυχολόγου, εάν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τείνει να παγιωθεί και επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητα μας.

Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός
6936505684

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X