Γυναικολογικά προβλήματα: Είναι ένδειξη διαβήτη;

Ο διαβήτης μπορεί να «χτυπήσει» αδιακρίτως τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα γενικά συμπτώματά του είναι η συχνή ούρηση, αυξημένη δίψα, απώλεια βάρους, θολή όραση και κόπωση.

Ο διαβήτης όμως στη γυναίκα μπορεί να εκδηλωθεί και με την εμφάνιση κάποιων συγκεκριμένων γυναικολογικών και όχι μόνο προβλημάτων.

Εάν παρατηρήσεις κάτι από τα παρακάτω, τότε καλό θα είναι να εξεταστείς σχετικά για να αποκλείσεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συχνές ουρολοιμώξεις

Στις γυναίκες με διαβήτη είναι συχνό φαινόμενο οι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος. Τα προβλήματα στα γεννητικά όργανα, που σχετίζονται με τον διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στη γυναίκα, παρά στον άνδρα. Για παράδειγμα, οι τακτικές ουρολοιμώξεις, καθώς και τα ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να εξεταστείς για διαβήτη. Επίσης, τυχόν ξηρότητα του κόλπου, αλλά και δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή είναι συμπτώματα διαβήτη, που πολλές φορές όμως οι γυναίκες δεν δίνουν την απαραίτητη βαρύτητα, καθώς τα θεωρούν συμπτώματα εισόδου στην εμμηνόπαυση.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Αυτή η ορμονική διαταραχή εμφανίζεται, όταν μια γυναίκα παράγει μια περίσσεια ανδρογόνων. Χωρίς ιατρική φροντίδα, πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και του διαβήτη είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που επηρεάζει έως και το 70% των γυναικών με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που μπορεί να εμφανιστεί, παροδικά, στη γυναίκα όταν είναι έγκυος λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα της εγκύου, ώστε να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του εμβρύου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα συμπτώματά του (αυξημένη δίψα, έντονη κόπωση κλπ.) δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την έγκυο και δεν συμβουλεύεται γιατρό. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το 50-70% των γυναικών που δεν φρόντισαν το πρόβλημα αυτό, στη συνέχεια της ζωής τους εκδήλωσαν κανονικό διαβήτη.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα