Ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός, ο αδελφός μου ακολουθεί τα βήματά του. Πώς να τον βοηθήσω;

Ο πατέρας μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πίνει σε καθημερινή βάση. Μια ζωή από μικρή το μόνο που θυμάμαι είναι καβγάδες φασαρίες και τσακωμούς. Μερικές φορές και βίαιες συμπεριφορές. Πάντα όταν ήταν μεθυσμένος και ερχόταν σπίτι έψαχνε αφορμές να μαλώσει. Είχε ηγετική στάση απέναντι μας. Απαιτούσε πράγματα και ήθελε να τον υπακούμε.

Εγώ σαν παιδί με αυτήν την κατάσταση έβλεπα ότι η μητέρα μου δεν ήταν ευτυχισμένη, αλλά φοβόταν να κάνει κάτι πρώτον γιατί είχε εμένα και τα αδέρφια μου και δεύτερον γιατί αν έφευγε νόμιζε πως θα έχει μεγαλύτερες φασαρίες. Εγώ προσπάθησα να μιλήσω πολλές φορές στον πατέρα μου δίχως αποτέλεσμα. Πλέον έχω τυπική σχέση τόσο που δεν νιώθω άνετα να του μιλάω και γενικά τον νιώθω σαν ξένο.

Φτάνοντας στο σήμερα και ύστερα από τόσα χρόνια ο αδερφός μου (21 ετών) κάνει τα ίδια. Πίνει, κάνει χρήση χασίς, έχει ακραίες συμπεριφορές, μιλάει άσχημα και οι παρέες του δεν είναι οι καλύτερες. Σαν παιδί δεν μιλούσε, δεν ανοιγόταν και ήταν πάντα κλειστός χαρακτήρας. Νομίζω πως τώρα του βγαίνουν όλα αυτά που μάζευε μέσα του για χρόνια με τη συμπεριφορά του πατέρα μου. Έχω προσπαθήσει να του μιλήσω να μην γίνει σαν εκείνον, αλλά μάταια.

Το ερώτημα μου είναι τι μπορώ να κάνω ώστε να δείξω στον αδερφό μου ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και πως θα καταστρέψει την ζωή του. Επίσης τι μπορώ να κάνω να σταματήσει ο πατέρας μου το αλκοόλ για να μην έχουν τα 3 μικρότερα αδέρφια μου την ίδια ζωή και κατάληξη.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος, Μίρκα Πλέσσα:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το μεγαλύτερο ζήτημα ενός ανθρώπου που κάνει κατάχρηση αλκοόλ είναι ότι δεν αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα και στις περιπτώσεις που αναφερόμαστε σε αλκοολισμό, ότι δεν αναγνωρίζει την ασθένειά του, η οποία δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο αλλά και όλη την οικογένεια. Θα σας συμβούλευα αρχικά να συγκεντρώσετε όσες περισσότερες γνώσεις γύρω από το θέμα μπορείτε και να ενημερωθείτε για το πώς να κινηθείτε τόσο σχετικά με το πατέρα σας, όσο και σχετικά με τον αδερφό σας, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να δείτε πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε.

Τις εξειδικευμένες αυτές πληροφορίες μπορείτε να της βρείτε επικοινωνώντας είτε με κάποια ομάδα αυτοβοήθειας για το αλκοόλ, είτε με κάποιο κέντρο απεξάρτησης, τα οποία πληροφορούν και παρέχουν στήριξη σε ανθρώπους εξαρτημένους από το αλκοόλ και τις οικογένειές τους.

Αν αποφασίσετε να μιλήσετε στον αδερφό σας για όσα σας ανησυχούν κάντε το κάποια στιγμή που δεν έχει πιει αλκοόλ και με ήρεμο τρόπο χωρίς να του δημιουργήσετε ενοχές, για το πώς τον επηρεάζει η κατάχρηση αλκοόλ και τη βοήθεια που ίσως χρειάζεται.

Τέλος, θα ήταν βοηθητικό και για εσάς να ζητήσετε ψυχοθεραπευτική στήριξη προκειμένου να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες σας μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον που αναφέρετε στο γράμμα σας, καθώς και να διαχειριστείτε όσα συμβαίνουν τώρα.

Με εκτίμηση,

Μίρκα Πλέσσα

Ψυχολόγος Msc και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

www.mirkaplessa.com

Δαιδάλου 16, Ηλιούπολη, Αθήνα

6977745989

Σχετικά άρθρα