Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα και Ζάεφ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ απόψε

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα έχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το γραφείο της αντιπροεδρίας στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια, ο κ. Πενς θα μιλήσει τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις 10:30 το βράδυ.

Σημειώνεται ότιτο κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε σήμερα για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

Το νομοσχέδιο επέστρεψε στο κοινοβούλιο μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 61 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ.

Το Κοινοβούλιο στα Σκόπια επικύρωσε για πρώτη φορά τη συμφωνία, στις 20 Ιουνίου, με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Κατόπιν της κύρωσης τη συμφωνίας για δεύτερη φορά, αυτή αποστέλλεται και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ζάεφ: Αποδείξαμε ότι δεν έχουμε κανενός είδους αλυτρωτισμό προς την Ελλάδα
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στον βοσνιακό ειδησεογραφικό ιστότοπο Klix.ba, χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ιστορικής σημασίας και τόνισε πως και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Αποτιμώντας τα κέρδη για τους πολίτες της χώρας του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ότι εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, προσθέτοντας ότι δημιουργείται η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα