“Πέρσες” του Αισχύλου: μια υπέροχη παράσταση και μια εμπειρία… εκστατική!

Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα και ακόμη είμαι επηρεασμένη και σκέφτομαι την παράσταση “Πέρσες” στο Ηρώδειο με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη.
Ήταν μια εμπειρία εκστατική!!
Ούτε λεπτό δεν έχασα το ενδιαφέρον μου για την παράσταση που στηρίζεται στο θρήνο των Περσών για τη μεγάλη τους καταστροφή στη ναυμαχία της Σαλαμίνας!!
Το κείμενο του Αισχύλου, αναλλοίωτο, μας μάγεψε με την απλότητα του και το βάθος του, με την οριοθέτηση των χαμένων αξιών της ζωής και το εύρος των συναισθημάτων που σε ξυπνούν από την άβυσσο του θανάτου και σε ωθούν να αντλήσεις έμπνευση για τη ζωή!!!
Η Καριοφυλλιά Καραμπέτη μού προκάλεσε δέος!!
Με “πήρε” μαζί της στην ερμηνεία της. Ένιωσα την αγωνία, τον πόνο, τον σπαραγμό, την ντροπή για την συντριβή και την τιμωρία του αλαζόνα και εισβολέα γιου της Ξέρξη.
Η Καραμπετη θα μείνει στην Ιστορία του ελληνικού θεάτρου!!
Ο χορός υπέροχος!!
Με συναισθηματική ένταση και ρυθμική μουσικότητα, σε μεταφέρει σε μια μοντέρνα διάσταση έκφρασης που θυμίζει παγανιστικές τελετές και ενώ αρχικά σε ξενίζει, κατορθώνει υποδόρια να μεταφέρει σε σύγχρονη έκφραση τη διαχρονική βαρβαρότητα του λαού εξ Ανατολών.

Δεν μου άρεσε η υπερβολική υποκριτική του Βασιλιά Ξέρξη καθώς και ο Δαρείος ως νεκρός Βασιλιάς δεν μας μετέφερε καθόλου σε μια μεταφυσική γνώση του ρόλου του.

Στο σύνολο της ήταν μια υπέροχη παράσταση!! Η σκηνοθετική δουλειά του Άρη Μπινιάρη είχε τόλμη, μουσικότητα, σεβασμό στο αρχαίο κείμενο. Μια αριστοτεχνική ματιά!!!

Μπράβο!
Μη χάσετε την παράσταση!

Αννα Δρούζα

Πληροφορίες για την παράσταση:

kariofyllia karabeti
Στέλιος Καλλινίκου

Οι Πέρσες, το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, καταγράφει την ήττα της περσικής αλαζονείας και τον θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος,υιοθετώντας μια ξεχωριστή αφηγηματική φόρμα.

Το έργο παρουσιάζεται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη-ενός νέου σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για τις εκρηκτικές παραστάσεις του- με τη συμμετοχή μιας δυναμικής ομάδας καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Νίκος Ψαρράς, ο Αντώνης Μυριαγκός και ο Χάρης Χαραλάμπους.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχετικά άρθρα