Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Πώς σχετίζονται οι ξηροί καρποί με το ανδρικό σπέρμα!

Πώς σχετίζονται οι ξηροί καρποί με το ανδρικό σπέρμα!

Η κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει σημαντικά αριθμητικά και ποιοτικά το ανδρικό σπέρμα σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βαρκελώνη.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τον ωφέλιμο ρόλο της συστηματικής κατανάλωσης ξηρών καρπών στην ποιότητα του σπέρματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Αλμπερτ Σαλας-Χουερτο από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 119 άνδρες, 18-35 ετών, και τους χώρισαν σε δύο ομάδες: η μια κατανάλωση 60 γραμμάρια καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια στο πλαίσιο της συνηθισμένης δυτικού τύπου διατροφής τους και η δεύτερη ομάδα δεν έφαγε ξηρούς καρπούς.

Μετά από 14 εβδομάδες, η ομάδα των ξηρών καρπών «είχε σημαντικές βελτιώσεις στον αριθμό, τη ζωτικότητα, την κινητικότητα αλλά και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, παράμετροι που όλοι σχετίζονται με την ανδρική γονιμότητα», εξήγησε ο ερευνητής.

«Επιπλέον, τα άτομα στην ομάδα παρέμβασης είχαν σημαντική μείωση στα επίπεδα θρυμματισμού του DNA του σπέρματος, παράμετρος που σχετίζεται άμεσα με την υπογονιμότητα στον άνδρα», πρόσθεσε.

Οι παρατηρήσεις αυτές ήταν σε συμφωνία με την παρατηρούμενη βελτίωση στο σπέρμα και σε άλλες μελέτες που έχουν εξετάσει τον ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων, των αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C και Ε, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το φυλλικό οξύ.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι στα προαναφερόμενα θρεπτικά συστατικά.

Πάντως ο Δρ Αλμπερτ Σαλας-Χουερτο έσπευσε να σημειώσει ότι «δεν μπορούμε προς το παρόν να συστήσουμε στους άνδρες να τρώνε ξηρούς καρπούς για να βελτιώσουν τα επίπεδα της γονιμότητά τους, αλλά όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των πιθανοτήτων τεκνοποίησης και φυσικά η μεσογειακή διατροφή και οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητα δομικά χαρακτηριστικά».

Πηγή: in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X