Σκοπιανό: Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ

Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ στην ΕΡΤ, σε ότι αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος και το δημοψήφισμα ανέφερε ως πιθανές ημερομηνίες την 23η, την 30η Σεπτεμβρίου, ή την 7η Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως στόχος είναι κύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο των Σκοπίων έως τις 15 Ιανουαρίου. Μίλησε με θερμά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό και εξήρε τη «στενή συνεργασία» μεταξύ των δύο ηγετών. Τι είπε απευθυνόμενος στο Π. Καμμένο και Κ. Μητσοτάκη.

Τηλεφωνικά συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς.

Ο πρωθυπουργός, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στο πλαίσιο της οποίας ο Αντιπρόεδρος τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την πΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, ιδίως ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μάικ Πενς πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, όπου επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων.

Τον Ιανουάριο του 2019 η κύρωση του δημοψηφίσματος, από τη Βουλή των Σκοπίων, αποκάλυψε, μέσω της ΕΡΤ, ο Ζόραν Ζάεφ.

Προανήγγειλε μάλιστα τις πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής του, τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Ο Ζόραν Ζαεφ επισήμανε ότι η χώρα του αποδέχτηκε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes), χωρίς να θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας.

Εξέφρασε απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά, προς εκείνους που νιώθουν Έλληνες Μακεδόνες. Εστειλε μήνυμα φιλίας λεγοντας: «Είμαστε ο βόρειος γείτονάς σας. Έχουμε σαφώς διαχωρισμένα τα θέματα ταυτότητας. Αλλάζουμε το σύνταγμά μας επειδή πιστεύουμε σε αυτήν τη φιλία».

Ο Ζάεφ, κατά τη συνέντευξή του, μίλησε με θερμά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό και εξήρε τη «στενή συνεργασία» μεταξύ των δύο ηγετών.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα