Έρπης και σύφιλη: Μπορεί να κολλήσεις από το φιλί;

Εάν μέχρι σήμερα πίστευες ότι το φιλί στο στόμα, το λεγόμενο και «γλωσσόφιλο» ή «French kiss», είναι κάτι εντελώς αθώο για την υγεία σου, ήρθε η ώρα να αλλάξεις γνώμη. Κι αυτό, γιατί οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από το φιλί στο στόμα με γλώσσα μπορεί να κολλήσεις δύο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ): Έρπητα τύπου 1 και 2 και σύφιλη.

Σίγουρα, δεν είναι λόγος αυτός για να σταματήσεις να φιλάς στο στόμα τους παρτενέρ σου, όμως σίγουρα εφόσον υπάρχει ανταλλαγή σάλιου τότε είναι απολύτως φυσιολογικό να μπορεί να σου μεταδοθούν κάποιοι ιοί.

Έρπης και φιλί

Ο ιός του απλού έρπητα (τύπου 1 και 2) είναι ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή ΣΜΝ, που όμως σου μένει για μια ζωή. Άπαξ και μολυνθείς, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ιός μπορεί να παραμένει ανενεργός στον οργανισμό για αρκετό διάστημα και να εκδηλώνεται ανά περιόδους με εξάρσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην ξέρεις ότι έχεις τον ιό και να τον μεταδίδεις.

Ενώ, λοιπόν, ο έρπης τύπου 1 αφορά στο στόμα και ο έρπης τύπου 2 αφορά στα γεννητικά όργανα, μέσω του στοματικού σεξ μπορεί να κολλήσεις και τους δύο ιούς μέσω του φιλιού.

Ο τρόπος πρόληψης είναι απλός: Καλό θα είναι να ζητάς από τον σύντροφό σου να σε ενημερώσει σε περίπτωση που έχει εκδηλώσει έστω και μια φορά στη ζωή του έρπητα. Εάν αυτό ισχύει, τότε καλό θα είναι ο πάσχων ή η πάσχουσα να ζητήσει την συμβουλή του γιατρού του, καθώς με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειωθεί το επίπεδο μετάδοσης του ιού.

Η σύφιλη είναι εδώ!

Η σύφιλη εμφανίζεται σε τέσσερα στάδια με διαφορετικά σημεία και συμπτώματα που συνδέονται με κάθε στάδιο.

Η πρωταρχική σύφιλη θα είναι εμφανής επειδή ένα άτομο θα έχει γενικά πληγές, συνήθως γύρω από τα γεννητικά όργανα ή / και το στόμα. Η δευτερεύουσα σύφιλη περιλαμβάνει δερματικό εξάνθημα, διογκωμένους λεμφαδένες και πυρετό, αλλά δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα κατά τη διάρκεια του τρίτου ή λανθάνοντος σταδίου του συγκεκριμένου αφροδίσιου νοσήματος.

Ωστόσο, τα τέσσερα στάδια της σύφιλης, γνωστή και ως τριτοταγής σύφιλη, μπορούν να συνδεθούν με σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα του σώματος.

Η λοίμωξη μπορεί να περάσει από την άμεση επαφή με μια πληγή κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων σταδίων, μέσω του κολπικού, του πρωκτού ή του στοματικού φύλου και, ναι, ακόμη και μέσω του φιλιού.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις πλήρως τη σύφιλη είναι να αποφύγεις το σεξ ή το φιλί εντελώς, αλλά, δεδομένου ότι αυτό δεν είναι εντελώς πρακτικό, υπάρχουν τρόποι για να μειώσεις τον κίνδυνο.

Όπως προαναφέρθηκε αυτοί είναι η ευθύτητα και ειλικρίνεια μεταξύ των συντρόφων και φυσικά η τακτική εξέταση για παν ενδεχόμενο από τον αρμόδιο γιατρό.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα