Υπερφαγία: Προσπαθώντας να καλύψουμε τα συναισθηματικά κενά μέσω της τροφής

Πιεσμένη ψυχολογικά δεν μπορώ να διαχειριστώ τα δυσάρεστα συναισθήματα μου και ξεσπάω καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού συχνά ανθυγιεινού με πολλές θερμίδες. Το αντιλαμβάνομαι μα δε μπορώ να το ελέγξω με αποτέλεσμα το σωματικό μου βάρος να αυξάνεται συνεχώς…

Τι θα μου προτείνατε να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Είναι αλήθεια πως για πολλούς ανθρώπους το φαγητό αποτελεί ένα καταφύγιο πρόσκαιρης ευχαρίστησης και ανακούφισης, ιδιαίτερα σε περιόδους που δεν λαμβάνουν χαρά από την καθημερινότητά τους.

Καθηλωμένοι στο στοματικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής τους ανάπτυξης, συχνά με μια μητέρα συναισθηματικά απόμακρη, επιχειρούν να νιώσουν γεμάτοι μέσα από την τροφή.

Αποτέλεσμα αυτού η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας, κατά την οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με συνεπακόλουθα συναισθήματα ενοχής και ντροπής.

Στην επεισοδιακή υπερφαγία, δεν συνυπάρχει προσπάθεια αντιστάθμισης του ανεξέλεγκτου φαγητού μέσω πρόκλησης εμετού/ λήψης διουρητικών/ ακραίας άσκησης που συναντάμε στην βουλιμία.

Απαραίτητη είναι η συμβολή ειδικού προκειμένου να αναγνωρίσει το άτομο τα κενά που επιχειρεί να γεμίσει μέσω της υπερβολικής τροφής αλλά και να σχεδιάσουν μαζί τον τρόπο διεκδίκησης όσων λείπουν από την ζωή του ατόμου.

Επιπλέον, θα διερευνηθούν οι συναισθηματικές σχέσεις του ατόμου, η αυτοεκτίμηση του, η έμφαση στην εικόνα και η συνολική λειτουργικότητά του.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής μας παγιδεύουν σε έναν φαύλο κύκλο, όπου αισθανόμαστε όλο και πιο ανίσχυροι, όλο και πιο μόνοι όμως μπορούν να δουλευθούν άριστα σε ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα